Recomandări pentru îmbunătăţirea procesului electoral din Moldova

Republica Moldova a făcut un pas important pentru a asigura în ţară desfăşurarea alegerilor libere şi corecte, iar scrutinul din 30 noiembrie a fost în concordanţă cu dreptul internaţional. Expertul Asociaţiei „Vesna” de la Minsk, Vladimir Labkovich, a menţionat, într-o conferinţă de presă la IPN, că totuşi s-au înregistrat şi derapaje, iar Misiunea de experţi a Platformei europene pentru alegeri democratice are recomandări cum poate fi îmbunătăţit procesul electoral.

Vladimir Labkovich a subliniat că actuala legislaţie a ţării permite modificarea radicală a listelor electorale cu 7 zile înainte de alegeri. Or, experţii sunt de părere că acest lucru îi derutează pe alegători. De aceea, ar trebui să se limiteze modificările care pot fi făcute pe listă.  Comisia Electorală Centrală nu are competenţe destule pentru a verifica toate cheltuielile făcute de către concurenţii electorali, iar acest lucru la fel ar trebui modificat în legislaţie, a mai spus expertul.

Misiunea de experţi mai recomandă ca partidele extraparlamentare să aibă reprezentanţi în componenţa birourilor electorale, întrucât aceasta va majora gradul de transparenţă a procesului electoral. Vladimir Labkovich a adăugat că pe viitor autorităţile trebuie să găsească şi un mecanism prin care să asigure cetăţenilor din stânga Nistrului dreptul la exercitarea votului.

Experţii consideră că autorităţile trebuie să înveţe din greşelile de implementare a Registrului electronic al alegătorilor şi să asigure la următorul scrutin funcţionarea acestuia fără întreruperi.

Misiunea de experţi a Platformei europene pentru alegeri democratice s-a aflat în Moldova începând cu data de 26 noiembrie. Experţii reprezintă organizaţii din Parteneriatul Estic, din Rusia şi din state UE, şi colaborează în Moldova cu Asociaţia Promo-LEX.

  • vladimr labkovich despre liste.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.