Societatea civilă „a condus pe ultimul drum” legile importante neadoptate de Parlament

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au înscenat o ceremonie funerară, în care „au condus pe ultimul drum” a mai multe legi asupra cărora au insistat, dar Parlamentul nu le-a mai adoptat. Reprezentanţii ONG-urilor le-au cerut deputaţilor să nu-şi ridice salariile pentru sesiunea de toamnă a legislativului, în care practic nu au avut activitate, transmite IPN.

Vicepreşedintele Consiliul Naţional al ONG-urilor din Republica Moldova, Ghenadie Ţurcanu, a remarcat că Parlamentul aşa şi nu a votat pachetul de legi privind controlul tutunului, în timp ce în Moldova anual mor 5600 de persoane din cauza bolilor asociate cu fumatul sau cu expunerea la fumul de ţigară.

Secretarul general al Consiliului ONG-urilor, Antoniţa Fonari, a declarat că guvernarea cu bună ştiinţă a minţit poporul, luându-şi anumite angajamente pe care nu le-a mai onorat. „Aici moare încrederea mea în această guvernare şi în această coaliţie. Au avut pe agendă doar subiecte cum să ne mintă, cum să-şi angajeze şi să-şi îmbogăţească rudele. Ne luăm rămas bun de la aceste documente şi putem pune cruce pe încrederea noastră în aceste persoane”, a subliniat Antoniţa Fonari.

Secretarul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Panfil, a spus că primul lucru pe care îl va întreba pe un candidat la alegerile din acest an este de unde ia banii pentru a-şi finanţa activitatea electorală. Nicolae Panfil a remarcat faptul că legislativul nu a votat Legea privind finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice, iar ONG-urile deja au observat cazuri de corupere a alegătorilor şi de utilizare a bunurilor publice pentru agitaţie electorală.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a subliniat că neadoptarea proiectului de lege privind transparenţa acţionariatului în mass-media poate duce la ceea că într-o zi toate instituţiile de presă vor prezenta informaţia într-un singur mod, spălând creierul publicului. Potrivit lui, Petru Macovei, se poate ajunge la situaţia când în spaţiul mass-media vor apărea zeci sau sute de microfoane, dar toate se vor supune unui singur proprietar.

Preşedintele Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a declarat că în următoarele 40 de zile societatea civilă va prezenta informaţii despre deputaţi şi  despre miniştri, despre interesele acestora şi proprietăţile lor, pentru a le arăta faţa adevărată.

Reprezentanţii societăţii civile au făcut apel la guvernare fie să convoace Parlamentul în şedinţă pentru a adopta legile restante, fie Guvernul să-şi asume răspunderea politică pentru acestea, aşa cum a făcut-o în cazul altor legi, poate mai puţin importante pentru cetăţeni.

  • sergiu ostaf despre angajamentele nerealizate.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.