Copiii până la 12 ani vor merge gratuit la stomatolog

Copiii cu vârsta de până la 12 ani vor beneficia de asistenţă stomatologică gratuită în volum deplin din contul asigurării medicale obligatorii. Totodată, vor fi acordate gratuit proteze mamare pentru reconstrucţia sânului după intervenţia chirurgicală cauzată de cancerul mamar. Guvernul a aprobat modificări în acest sens în Legea privind ocrotirea sănătăţii, transmite IPN.

Viceministrul sănătăţii, Octavian Grama, a spus că afecţiunile dentare creează un  pericol pentru sănătatea copiilor, iar asistenţa gratuită stomatologică va reduce  acest pericol. În ceea ce  priveşte acoperirea costurilor protezelor mamare pentru  reconstrucţia sânului în cazul unor operaţii oncologice, viceministrul a spus că acest lucru este important şi din punct de vedere psihologic pentru femeile supuse unor astfel de intervenţii. Femeile care au suferit o mastectomie vor avea posibilitatea să se reintegreze în societate şi să revină la modul de viaţă activ pe care l-au avut înainte de intervenţie.

Reprezentanta Consiliului Naţional de Participare, Antoniţa Fonari, a spus că societatea civilă susţine acest proiect de lege, însă nu este de acord cu formula: „asistenţa gratuită se va acorda în limita mijloacelor financiare ale fondurilor  obligatorii de asistenţă medială”. „Necesită a fi efectuate calculele exacte de câţi bani va fi nevoie, căci din formula în vigoare reiese că, dacă o femeie a fost operată la finele anului, de exemplu, nu va beneficia de asistenţă gratuită pentru reconstrucţia sânului deoarece  nu se va încadra în limita mijloacelor financiare”, a subliniat Antoniţa Fonari.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova se află la evidenţă peste 9000 de paciente cu această maladie. Anual sunt depistate 900 de femei cu neoplasme la sân. Aproximativ 600 dintre acestea suportă mastectomie, tratament chirurgical de extirpare a glandei mamare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.