Serviciile de urgenţă la un singur număr – 112

În Moldova va fi implementat sistemul 112 – un număr unic la care vor putea fi apelate toate serviciile de urgenţă, transmite IPN cu referire la un proiect de lege în acest sens, care urmează să fie aprobat în şedinţa de miercuri, 12 martie, a Guvernului.

Experienţa internaţională demonstrează că utilizarea numărului unic de apelare a serviciilor de urgenţă a majorat viteza de reacţionare la apel, iar utilizarea pe scară largă a sistemelor informaţionale specializate asigură o interacţiune eficientă cu serviciile specializate de urgenţă. 

În Moldova actualmente activează independent mai multe servicii specializate de urgenţă, pe principii organizatorice diferite. Utilizarea numărului 112 va permite implicarea simultană a tuturor serviciilor de urgenţă abilitate în soluţionarea unei situaţii extraordinare, cu monitorizarea situaţiei în regim real.

Un singur număr este mai uşor de memorizat. Oamenii pot să-l apeleze în orice situaţie neprevăzută, indiferent de locul în care se află. Toate apelurile vor fi gratuite pentru utilizatorii finali, atât în reţeaua de telefonie fixă, cât şi cea mobilă.

Interacţiunea între Serviciul 112 şi Serviciile Operative de Urgenţă, va fi asigurată de Comitetul Coordonator – o structură interdepartamentală fără personalitate juridică, creată în scopul coordonării interacţiunii tuturor structurilor implicate în asigurarea funcţionalităţii Serviciului 112.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.