Presa trebuie să respecte demnitatea persoanelor bolnave incurabil

Consiliul de Presă a elaborat un set de recomandări generale privind mediatizarea informaţiilor în care sunt vizate persoane bolnave incurabil. Recomandările au fost făcute în contextul în care mai multe instituţii mass-media au difuzat, în ultima perioadă, imagini cu persoane publice grav bolnave cu scopul de a obţine audienţă, transmite IPN.

Instituţiile mass-media sunt îndemnate să manifeste compasiune şi să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitate al persoanelor care suferă de boli grave sau incurabile.
Materialele jurnalistice despre persoanele lovite de boli grave sau incurabile nu pot fi realizate prin prisma senzaţionalului şi ar trebui să conţină şi opinia specialiştilor pentru a-i ajuta pe alţi oameni aflaţi în aceeaşi situaţie.

„Dacă se respectă deontologia profesională la realizarea acestor materiale, ele pot avea şi un impact pozitiv, încurajând cetăţenii să meargă la medic pentru verificări sistematice”, a spus Ludmila Andronic, preşedintele Consiliului de Presă.

Membrii Consiliului de Presă au subliniat că mulţi dintre bolnavii incurabili trec prin perioade de depresie şi trebuie să fie încurajaţi să lupte cu boala, iar situaţia lor nu poate fi exploatată în scopuri comerciale. De cele mai multe ori, publicarea unor asemenea materiale nu este de interes public şi încalcă dreptul persoanelor la viaţă privată şi demnitate, iar acest lucru se referă inclusiv la persoanele publice.

Consiliul de Presă le-a mai recomandat editorilor şi jurnaliştilor să includă în materialele de presă care vizează bolile grave şi incurabile elemente de educaţie medicală, iar publicul să fie informat despre profilaxia maladiilor şi necesitatea de a apela la medic după primele semne de boală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.