1700 de copii se nasc prematur anual în Moldova

Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 1700 de naşteri premature. Majoritatea copiilor născuţi prematur cântăresc sub 1,5 kilograme. Viceministrul sănătăţii, Mihai Ciocanu, a spus, într-o conferinţă de presă, că, acum câţiva ani, aceşti copii nu aveau şanse de supravieţuire. Începând cu 2008, supravieţuirea copiilor născuţi cu o masă corporală de 1 kilogram a crescut cu 50%, iar a celor cu 1,5 kilograme cu 85%, transmite IPN.

Mihai Ciocanu a comunicat că, odată cu preluarea standardelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este posibilă luarea la evidenţă şi a copiilor născuţi cu o masă corporală de 500 de grame, la 22 de săptămâni de gestaţie. Cu toate acestea, nivelul mortalităţii perinatale, neonatale şi infantile este de 3 ori mai mare ca în statele europene.

Viceministrul sănătăţii a menţionat că majoritatea naşterilor premature au loc în cazul femeile care au apelat la fertilizările artificiale, dar şi la cele supuse unor riscuri sociale, care generează stresul. 18% din naşterile premature au loc după certuri în familie, divorţ. Circa 10% din copiii născuţi prematur au diferite dizabilități, iar circa 30% dintre ei suferă de afecţiuni cronice. Aceşti copii sunt supuşi unui risc sporit de hemoragii intra-craniene şi malformaţii ale căilor respiratorii.

80% din naşterile premature au loc la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău. Directorul centrului, Ştefan Gaţcan, spune că micuţii născuţi prematur au nevoie de îngrijiri medicale speciale, în incubatoare care îi ajută să se adapteze şi să respire normal. Pentru a transporta copiii născuţi prematur din republică la Centrul Mamei şi Copilului recent au fost procurate 2 ambulanţe dotate cu incubatoare.

Autorităţile statului îşi propun să reducă în jumătate numărul naşterilor premature, iar una din acţiunile Ministerului Sănătăţii este preconizată pentru anul curent, care a fost desemnat „Anul copilului prematur”. Acţiunea are genericul: „Şi eu am dreptul la viaţă”. Printre activităţile ministerului se regăseşte, de asemenea, instruirea cadrelor medicale implicate nemijlocit în tratamentul copiilor născuţi prematur, formarea deprinderilor de viaţă la mame şi instruiri despre modul sănătos de viaţă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.