Apel la discurs Fără Ură

Ministerul Tineretului şi Sportului, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, alături de alte organizaţii, lansează campania „No Hate Speech” (Fără Ură). În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, organizatorii au declarat că aceasta urmăreşte sporirea nivelului de conştientizare a discursului online instigator la ură şi a riscurilor acestuia pentru democraţie, scopul final fiind diminuarea fenomenului, transmite IPN.

Viceministrul tineretului şi sportului, Sergiu Stanciu, a declarat că iniţiativa „Fără Ură” se include în campania internaţională „No Hate Speech Movement”, care este un proiect al Consiliului Europei, implementat din 2012. „Chemăm şi promovăm acest mesaj, ca tinerii, utilizatorii de internet, care nu sunt indiferenţi de faptul că în mediul online se promovează foarte multă ură, să se implice”, a menţionat viceministrul.

Potrivit oficialului, această campanie nu are ca scop să limiteze libertatea de exprimare în mediul virtual. Viceministrul a amintit că anul 2014 este unul electoral, iar campania este binevenită pentru a preveni consecinţele mesajelor de instigare la ură.

Preşedintele Comitetului organizatoric „No Hate Speech” în Republica Moldova, Olga Batîr, a menţionat că această campanie va include ateliere, seminare şi conferinţe. Joi, 27 februarie, va avea loc un flash mob, în cadrul căruia va fi improvizată o inimă mare a Republica Moldova. „Trebuie să arătăm lumii că nouă ne pasă, că vrem şi ştim să ne respectăm”, a spus tânăra.

De asemenea, vor fi organizate întâlniri cu bloggerii, cu jurnaliştii, pentru a identifica soluţii şi a stabili acţiuni pentru  eliminarea mesajelor care instigă la ură Va fi lansat şi un portal –  www.nohate.md, iar la sfârşitul campaniei se va face un bilanţ cât de mult a fost diminuat acest fenomen.

Yan Feldman, membru al Comitetului pentru nedescriminare, a spus că în Republica Moldova problema instigării la ură este acută. De aceea, este important ca fiecare să se implice în această campanie. „Dacă nu vom permite ca să existe aceste mesaje, atunci lumea va fi mai bună şi mai curată”, a spus tânărul.

Republica Moldova va participa la această campanie alături de alte 37 de ţări europene.

  • sergiu stanciu despre lansarea campaniei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.