Apel către procurorul general

Un grup de reprezentanţi ai societăţii civile şi locuitori ai municipiului Chişinăului solicită procurorului general, Corneliu Gurin, să ia la control dosarul activistului Iurie Drăniceru, învinuit de huliganism şi port armă. Într-o conferinţă de presă la IPN, susţinătorii lui Drăniceru au spus că pe numele acestuia, în doar jumătate de an, au fost pornite 7 dosare penale, toate la comandă, transmite IPN.

Liderul organizaţiei obşteşti „Oraşul meu Drag”, Vitalie Vozian, a spus că, pe 30 ianuarie, printr-o decizie a Judecătoriei Râşcani, Iurie Drăniceru a fost arestat preventiv pentru huliganism, pentru 30 de zile. Avocatul activistului a atacat decizia instanţei la Curtea de Apel Chişinău. Însă luni, 10 februarie, curtea a decis să menţină în vigoare decizia instanţei de fond. Vitalie Vozian a spus că este dubios faptul că din cele 7 dosare majoritatea sunt intentate de către acelaşi procuror, Nicu Şendrea. Activistul consideră că acesta lucrează la comandă.

Tatiana Gogu, expert în protecţia drepturilor consumatorilor, a spus că Iurie Drăniceru este unul dintre cei mai activi cetăţeni ai municipiului, participă la protestele convocate împotriva fărădelegilor autorităţilor. „Iurie a devenit un os în gât pentru cei care îşi umple buzunarele jefuind proprietatea obştească. Aceste dosare sunt fabricate la comandă pentru a-i închide gura”, a spus Tatiana Gogu.

Participanţii la conferinţă s-au referit la activismul lui Iurie Drăniceru, menţionând că acesta a ajutat o mulţime de oameni atunci când li se încălcau drepturile. Juristul Larisa Ţurcan a spus că Iurie Drăniceru a ajutat un bătrân să-şi redobândească casa după ce acesta a fost scos cu forţa din locuinţă, pentru unele datorii falsificate. O altă femeie, Zinaida Feclistov, a spus că Iurie Drăniceru a ajutat-o să fie stopată construcţia ilegală a unei mansarde. „Funcţionarilor nu le place când oamenii se revoltă şi încearcă să le astupe gura”, a spus reprezentanta societăţii civile.

Susţinătorii lui Iurie Drăniceru au spus că vor ajunge până la CEDO, pentru a-l scoate din închisoare.

  • tatiana gogu despre iurie draniceru.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.