4 milioane de euro pentru proiectele moldo-ucrainene în domeniul social-economic

Uniunea Europeană oferă 4 milioane de euro pentru dezvoltarea proiectelor comune moldo-ucrainene în domeniul social-economic. Alexei Sekarev, liderul de echipă în cadrul Programului de Susţinere a Cooperării Teritoriale a Parteneriatului Estic, a comunicat jurnaliştilor că această finanţare acoperă întreg teritoriul Republicii Moldova, iar proiectele pot fi înaintate inclusiv de către locuitorii din regiunea transnistreană, transmite IPN.

Pentru a putea accesa fondurile destinate proiectelor, partenerii moldoveni şi  ucraineni trebuie să elaboreze propuneri comune şi să depună o cerere. Un proiect poate fi finanţat cu cel mult 250 de mii de euro.

Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serhii Pyrozhkov, a declarat, în cadrul unei conferinţe regionale, că, indiferent de alegerea geopolitică a Ucrainei, colaborarea moldo-ucraineană va continua.

Scopul Programului de Susţinere a Cooperării Teritoriale a Parteneriatului Estic constă în crearea condiţiilor favorabile pentru desfăşurarea programelor de cooperare teritorială între Azerbaijan – Georgia, Armenia – Georgia, Belarus – Ucraina şi Moldova – Ucraina, ţinând cont de specificul fiecărei regiuni, precum şi consolidarea capacităţilor organismelor locale şi regionale şi a organizaţiilor societăţii civile, în procesul de elaborare şi realizare a proiectelor de cooperare teritorială transfrontalieră. Uniunea Europeană a alocat în acest program 12,5 milioane de euro.