În Moldova 97% dintre femei consumă circa 5 ore pe zi pentru activităţile casnice

În Republica Moldova, 97% dintre femei sunt implicate în activităţi casnice şi de îngrijire a familiei, consumând în aceste scopuri zilnic circa 5 ore. Ponderea bărbaţilor implicaţi în activităţile casnice constituie ceva mai puţin, 83%. Totodată, bărbaţii alocă acestor activităţi cu 1 oră şi 40 minute mai puţin decât femeile, arată o cercetare a Biroului Naţional de Statistică, transmite IPN.

Pe de altă parte, bărbaţii încadraţi în câmpul muncii lucrează în medie câte 8 ore, cu 37 de minute mai mult decât femeile ocupate. În plus, ponderea bărbaţilor care lucrează este mai mare în comparaţie cu ponderea femeilor, cu 6,7 puncte procentuale – proporţia fiind de 40,3% la 33,6%.

De asemenea, bărbaţii participă într-o măsură mai mare la viaţa socială şi divertisment – 68,8% bărbaţi, comparativ cu 64,9% femei. La fel bărbaţii mai mult timp acordă pentru calculator şi pentru hobby-uri – 27,8% bărbaţi şi 20,7% femei.

În medie, moldovenii dorm câte 8 ore. Potrivit aceluiaşi studiu, un locuitor al Moldovei alocă pentru servitul mesei câte 1 oră şi 30 de minute pe zi. În majoritatea cazurilor masa este servită acasă.

Fiecare a zecea persoană urmează o formă de instruire într-o instituţie de învăţământ din ţară. Cel mai mult dedică studiilor studenţii din colegii (circa 7 ore/zi), iar cel mai puţin – persoanele care fac studiile de masterat (peste 4 ore/zi). Instruirea în afara sistemului formal de învăţământ nu este foarte răspândită printre locuitorii Moldovei. Doar 0,6% din toată populaţia urmează cursuri sau studiază ceva individual, din propria iniţiativă.

Practicarea sportului şi altor activităţi de exterior este o formă de petrecere a timpului pentru 20,3% din populaţia Moldovei. În medie acestea constituie circa 2 ore pe zi. Cea mai mare parte a timpului dedicat exerciţiilor fizice, persoanele o petrec plimbându-se (72,9%), în special femeile (86,2%). După plimbări, bărbaţii preferă jocurile cu mingea (20,2% din timpul dedicat exerciţiilor fizice), iar femeile gimnastica şi fitnessul (6,8%).

Locuitorii ţării alocă în medie câte 2 ore şi 30 de minute pe zi din timpul liber pentru citit, privit la televizor, ascultat radio/înregistrări etc. Doar 1 din 10 persoane (11,6%) citeşte presa cotidiană (reviste, ziare etc.), cărţi sau alte publicaţii, dedicând acestei activităţi în medie câte o oră zilnic.

Cercetarea a cuprins membrii gospodăriilor casnice selectate, cu vârsta de 10 ani şi peste. Cercetarea a fost realizată timp de 12 luni calendaristice, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional. Au acceptat să participe la cercetare 10642 gospodării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.