Situația privind finanțele publice și bugetul este destul de complicată, premier

Premierul Ion Chicu susține că situația situația privind finanțele publice și bugetul este destul de complicată, „la fel de complicată cum a fost acum o lună, două luni sau la început de an”. Chiar și așa, există ferma convingere că partea de venituri la bugetul de stat și bugetul public național va fi completată și vor fi asigurate toate cheltuielile, transmite IPN.

Pe conturile bugetului public național la 14 noiembrie erau ceva mai mult de patru miliarde de lei, a precizat Ion Chicu. „Într-adevăr, în această pe perioadă în conturi au intrat sume semnificative din contul creditelor sau granturilor acordate de partenerii externi, inclusiv de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional. Aceste sume au fost inițial planificate în Legea bugetului pentru anul 2019, care a fost elaborată în toamna anului 2018. De fapt, vorbim despre o executare a bugetului, așa cum a fost planificată, nimic suplimentar nu a venit”, a declarat premierul, după ședința executivului.

Ion Chicu a menționat că partea principală a bugetului sunt veniturile provenite din taxe și impozite pe intern. „Ne bucurăm de suportul venit de pe extern, dar trebuie să înțelegem că marea majoritate a veniturilor depind de modul în care funcționează economia. Economia continuă să funcționeze conform ritmurilor pe care le-am depistat în prima jumătate a anului. Deși date statistice despre evoluția economiei vom avea doar la 15 decembrie, pe trimestrul trei, unele evoluții, din păcate, trezesc îngrijorare”, a spus premierul.

Cu toate acestea, afirmă Ion Chicu, există ferma convingere că partea de venituri la bugetul de stat și bugetul public național va fi completată și toate proiectele vor fi asigurate financiar, respectiv, toate cheltuielile.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.