Situația din Ucraina: principalul, de ieri până azi

Ministrul apărării din Ucraina Alexei Reznikov apreciază că "ieri s-a produs un adevărat punct de cotitură. Războiul a devenit european. Deja jumătate din Europa colectează, împachetează, ne aduce arme și echipamente de protecție”, a scris Reznikov pe Facebook.

După ce Vladimir Putin a etichetat zilele trecute conducrea de la Kiev cu „o gașcă de narcomani și naziști” (în timp ce președintele Zelensky este ovreu de naționalitate), părțile au anunțat o întâlnire pentru negocieri în această dimineață la hotarul dintre Ucraina și Belarus. „Subliniez, fără nici o condiționare. Sincer, nu cred în izbânda acestei întâlniri. Dar las-să încerce”, îl citează Unian pe președintele Zelensky.

Totodată, Nezavisimaia gazeta” titrează de la Moscova că „întâlnirea de la Pripiati nu seamănă a fi o capitulare a Ucrainei”.

Pentru a ridica miza negocierilor, liderul de la Kremlin Putin a ordonat punerea trupelor armelor nucleare în „regim special”.

UE a convenit asupra deconectării băncilor supuse sancțiunilor occidentale de la sistemul SWIFT. Vorbind despre decizie, Josep Borrell a explicat că UE nu poate deconecta complet Federația Rusă de SWIFT, deoarece economia Rusiei este conectată cu economiile altor țări.

În altă ordine de idei, el a declarat că, pentru prima dată în istorie, UE va finanța achiziționarea și furnizarea de arme letale unei țări terțe – Ucraina, în valoare de 450 de milioane de euro și a alte 50 de milioane de materiale neletale - combustibil, echipamente de protecție.

Acțiunile președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky în fața invaziei ruse sunt susținute în totalitate sau predominant de 91% dintre ucraineni. Acest lucru este dovedit de rezultatele unui sondaj al Grupului Sociologic „Rating”, publicat pe 27 februarie.

Uniunea Europeană a închis spațiul aerian comunitar aeronavelor rusești începând cu 28 februarie. De astăzi, avioanele rusești nu mai pot ateriza, decola sau zbura deasupra teritoriului Uniunii Europene. Pe lângă aceasta, a fost interzisă activitatea canalelor propagandistice RT și Sputnik. Un alt pachet de restricții economice a fost introdus împotriva Belarusului.

În urma unui atac aerian al trupelor ruse asupra aeroportului din Gostomel, lângă Kiev, a fost ars unul dintre cele mai mari și mai puternice avioane din lume, An-225 Mriya.

Consilierul președintelui ucrainean Alexei Arestovich, a declarat că invadatorii Ucrainei au pierdut în patru zile de război circa 4.500 de persoane, dintre care, precizează sursele, uciși - aproximativ 1500.

În același timp, Federația Rusă a recunoscut că suferă pierderi în război, dar datele nu au fost făcute publice, iar surse independente, altele decât părțile implicate în război, încă nu s-au pronunțat.

Pe tot parcursul nopții și zilei de ieri au avut loc lupte pentru cele mai mari orașe ucrainene - Kiev și Harkov. Potrivit primarului din Kiev, Vitali Klitschko, toate forțele inamice au fost alungate din capitală, străzile orașului sunt curățate de sabotori. Forțele Armate ale Ucrainei au reluat controlul deplin asupra Harkovului.

Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Kievul cere Curții să organizeze audieri de urgență și să dispună Rusiei să înceteze imediat ostilitățile și atacurile ilegale asupra Ucrainei.

Turcia închide strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele rusești, considerând că operațiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei s-a transformat într-un război. În conformitate cu Convenția de la Montreux, navele de război ale statelor în conflict nu au dreptul treceri prin aceste strâmtori.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.