Sistemele de climatizare din clădiri vor fi supuse inspectării o dată la 5 ani

Sistemele de climatizare din clădiri vor fi supuse inspectării periodice, în scopul determinării și sporirii performanței energice a acestora. Regulamentul privind efectuarea inspecției a fost aprobat de către Guvern, transmite IPN.

Urmează să fie formați experți independenți pentru certificarea performanţei energetice a clădirilor şi inspectarea sistemelor de climatizare. De asemenea, va fi instituit sistemul de control al calităţii şi conformităţii certificatelor şi al rapoartelor de inspecţie a sistemelor de climatizare şi ventilare și de informare a consumatorii finali.

Conform Regulamentului, sistemele de climatizare vor fi inspectate o dată la cinci ani, în cazul cumpărării-vânzării şi închirierii clădirii sau în cazul unei renovări majore.

Costul inspecţiei periodice poate varia, în funcţie de puterea nominală şi complexitatea instalaţiei, între 100 şi 300 euro/instalație.

Sectorul public va plăti pentru efectuarea inspecţiei periodice a sistemelor de climatizare din bugetul prevăzut pentru reparații. Sectorul privat (gospodăriile) vor suporta costuri în funcție de puterea nominală a sistemelor de climatizare şi ventilare centralizate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.