Singurul garant că „mafia imobiliară” va fi stopată este Andrei Năstase, ONG

Membrii Asociației Obștești Comitetul Civic pentru combaterea construcțiilor ilegale și apărarea drepturilor omului susțin că orașul Chișinău „se sufocă” în construcții ilegale, care au fost favorizate de majoritatea consilierilor municipali. Ei spun că în Primărie trebuie schimbați oamenii, iar singurul garant că acest „carusel al ilegalităților” va fi stopat este candidatul ACUM, Andrei Năstase.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Balan, vicepreședintele Comitetului Civic pentru combaterea construcțiilor ilegale și apărarea drepturilor omului, a spus că, din cauza lipsei unor reglementări clare, dar și a încălcări regulamentelor și legilor ]n vigoare, în oraș a crescut „mafia imobiliară”. Potrivit lui, o parte din dezvoltatorii imobiliari corup funcționari din Primărie și chiar judecători, iar ca urmare au devalizat bugetul Primăriei cu sume de ordinul zecilor de milioane. Potrivit estimărilor asociației, opt din zece construcții ridicate în ultimii ani în Chișinău sunt ilegale.

Potrivit lui Mihai Balan, în cazul acestor construcții a lipsit consultarea prealabilă a cetățenilor, iar cei care au girat ilegalitățile vor acum să facă parte din administrația publică. „Socialiștii au permis ca situația construcțiilor ilegale din Chișinău să fie continuă. Singurul garant că acest carusel al ilegalităților va fi stopat este candidatul ACUM, Andrei Năstase, deoarece el evalua construcțiile și ilegalitățile, vor fi identificate și se vor formula note informative către instituțiile abilitate, pentru aplicarea legii”, a declarat Mihai Balan.

Vicepreședintele organizației susține că un exemplu relevant de construcție ilegală este cazul „Belinski, 4”, unde pe terenul statului de 24 de ari a început construcția unui bloc cu 11 niveluri. Aceasta, chiar dacă în jurul acestui șantier sunt doar case cu un singur nivel. Blocul a început a fi construit la o distanță mai mică de doi metri de casele unifamiliale, lucru care face ca imobilele să se surpe. Această construcție a fost susținută de consilierii municipali, cu excepția celor din PPEM, care au votat pentru modificarea codului de reglementare urbanistică din zona cu destinație specială. Decizia CMC a fost declarată de Curtea de apel, dar și Curtea Supremă de Justiție, drept ilegală.

Raisa Melnic, una din persoanele a cărei locuință se află în preajma construcției, spune că imobilul său este avariat. Potrivit femeii, decizia de a transmite terenul din posesia statului în posesia companiei de construcție a fost luată de Guvernul Leancă, pentru a construi acolo un centru de sănătate pentru sportivi, nu și un bloc locativ. Pentru schimbarea „zonalității” terenului trebuia decizia CMC. O astfel de decizie a fost luată de CMC fără consultări publice. De asemenea, spune femeia, s-a emis autorizație de construcție fără a fi respectate normele în construcții.

Și Boris Borisenco, membru al organizației,  s-a referit la un caz de construcție ilegală, pe Calea Ieșilor 61/2, unde se construiește un bloc multietajat la o distanță de 17 metri de alte blocuri. Bărbatul spune că lucrările creează pericolul alunecărilor de teren și, respectiv, pericol pentru securitatea oamenilor. Boris Borisenco consideră că trebuie să se întreprindă măsuri împotriva alunecărilor de teren înainte de a construi.

Tamara Onică, reprezentantă a locatarilor, s-a referit construcția unui imobil pentru oficii, cu patru niveluri, în zonă rezidențială, pe strada Belinski, 10A, pentru care Primăria a emis autorizație. Femeia spune că multiplele solicitări ale locatarilor de a pune capăt acestei construcții, care creează incomodități, au rămas fără răspuns.

Membrii organizației obștești au făcut un apel către instituțiile statului să înlocuiască funcționarii existenți cu funcționari onești. Ei mai spun că își doresc un primar care să pună capăt ilegalităților admise, iar acesta este Andrei Năstase.

  • Mihai Balan despre constructiile ilegale
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.