Sindicaliștii, îngrijorați de impactul crizei energetice asupra populației

Criza energetică nu trebuie să aibă influență asupra nivelului de trai al populației și trebuie abordată inclusiv din punct de vedere al impactului social. O spun reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care au expediat în adresa Guvernului o declarație în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu recentele evoluții de pe piața resurselor energetice din țară, transmite IPN.

„Incertitudinea privind furnizarea gazelor naturale în volum deplin și riscul majorării tarifelor la resurse energetice în ajunul sezonului de încălzire, când există o cerere crescută pentru gaze naturale, va influența negativ atât asupra consumatorilor casnici, cât și celor non-casnici. Aceasta având în vedere situația social-economică din țară, mai cu seamă în contextul pandemiei care a afectat mai multe sectoare ale economiei și a avut un impact nefast asupra veniturilor salariaților-membri de sindicat”, se arată în declarația CNSM.

Potrivit sindicaliștilor, cu regret, pe parcursul ultimului an, se atestă o diminuare a puterii de cumpărare a populației, concomitent cu majorarea prețurilor la carburanți, cărbune și lemne de foc. Potrivit Biroului Național de Statistică, doar în perioada august 2020 - august 2021, tarifele la combustibil și carburanți au crescut cu 18%, fapt care a generat o creștere a prețurilor în lanț la toate produsele și mărfurile. Totul în timp ce indicele câștigului salarial real în anul 2020, față de anul 2019, a fost de doar 105,8%. Așadar, în cazul unei majorări a tarifelor la resurse energetice în perioada rece de toamnă și iarnă a anilor 2021-2022, o bună parte a populației cu venituri modeste va fi în imposibilitatea achitării facturilor în timp oportun.

În contextul situației create în sectorul energetic, pentru a asigura protecția socială a populației, Confederația vine cu mai multe propuneri către autorități. Solicită intervenţia promptă a autorităților în vederea asigurării furnizării volumului necesar de gaze naturale sau asigurarea cu resurse energetice de alternativă pentru toată perioada rece, adoptând și mecanisme de susținere a populației prin acordarea compensațiilor în cazul majorării tarifelor la resurse energetice. Concomitent, în cazul majorării tarifelor, sindicaliștii solicită să fie elaborate mecanisme de eșalonare a plăților, fără a fi aplicate penalități, atât pentru populație,cât și pentru agenții economici.

CNSM consideră necesar, în cazul majorării tarifului la gaze naturale, să fie amendat Codul Fiscal pentru scutirea de TVA a gazelor naturale și gazelor lichefiate, atât la cele importate, cât şi la cele livrate pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi la serviciile de transport şi de distribuţie a gazelor naturale, fapt care ar reduce cu 8% impactul majorării tarifului.

În același timp, potrivit CNSM, există riscul ca și agenții economici, care în procesul de producere utilizează un volum mare de gaze naturale, să fie în imposibilitatea de a-și onora obligațiile de plată, inclusiv să fie nevoiți să majoreze prețurile la produsele fabricate, mai cu seamă la cele de primă necesitate, fapt, care, la fel, va afecta populația țării.

În legătură cu situația creată în sectorul energetic, CNSM consideră necesar de a promova mai intens tranziția către resurse energetice regenerabile – eoliene și solare – pentru a reduce dependența de importul resurselor energetice. În opinia sindicaliștilor, în primă etapă este importantă atragerea proiectelor de finanțare a energo-eficienței instituțiilor publice, inclusiv pentru amplasarea panourilor fotovoltaice pe acoperișurile și fațadele clădirilor. Or, în cazul menținerii tendinței de pe piața internațională de majorare a prețurilor de achiziție a resurselor energetice, investițiile legate de procurarea echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile, se vor răscumpăra într-un termen mult mai restrâns.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.