Siegfried Mureșan: Republica Moldova a reușit să facă pași pe care nimeni nu îi credea posibili în urmă cu doi ani

Republica Moldova a făcut pași pe care nimeni nu-i credea posibili în urmă cu doi ani, iar negocierile de aderare la Uniunea Europeană ar putea începe, oficial, în luna iunie. Declarația aparține europarlamentarului român, Siegfried Mureșan, potrivit căruia atât la Chișinău, cât și la Bruxelles există voință în acest sens. Potrivit oficialului european, de la 1 iulie Ungaria preia președinția Consiliului UE, iar Republica Moldova procedează corect menținând un dialog diplomatic cu Guvernul de la Budapesta, notează IPN.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că în luna iunie există șanse ca Republica Moldova să înceapă, oficial, negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit demnitarului, indiferent dacă acest lucru se va întâmpla sau nu în luna iunie, important este că procesul a fost lansat.

„Poziția mea este că aceste negocieri trebuie să înceapă în luna iunie, că Republica Moldova îndeplinește toate condițiile ca acest lucru să se întâmple. Însă mai important decât momentul la care încep negocierile este procesul pe care ne-am înscris. Trebuie subliniat faptul că în ultimii doi ani Republica Moldova a reușit prin parteneriatul cu Uniunea Europeană să facă pași pe care nimeni nu îi credea posibili în urmă cu doi ani. În doi ani Republica Moldova a depus cerere de aderare, a primit statut de stat candidat, ulterior s-a luat decizia unanimă de începere a negocierilor de aderare. Această decizie este una ireversibilă. Acum știm clar că negocierile vor începe și Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene. Cel mai important este că acest proces a început”, a spus Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Oficialul european spune că nu există riscuri ca Ungaria că pună piedici începerii negocierilor de aderare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Opinia este expusă în contextul în care Ungaria preia șefia Consiliului UE de la 1 iulie 2024.

„Ungaria a fost un stat cu poziții specifice în ceea ce privește războiul din Ucraina, însă Ungaria nu s-a opus niciodată procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Autoritățile Republicii Moldova procedează foarte bine întreținând un dialog diplomatic cu Guvernul de la Budapesta. Acest dialog este bun, necesar, corect. Există voință la Chișinău, la Bruxelles, în rândul cetățenilor Republicii Moldova de integrare. Poziția mea este că negocierile trebuie să înceapă în luna iunie și sunt optimist în acest sens. Oricum, progresul înregistrat este remarcabil. Viteza este una bună, acum are loc o muncă tehnică, e un proces de screening, evaluare a legislației din Republica Moldova, este o pregătire a negocierilor de aderare. Mai este nevoie de o decizie care cred că va fi luată în luna iunie, care va reprezenta mandatul de începere a negocierilor”, a mai spus europarlamentarul român.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.