Serviciul de declarare a pierderii sau furtului actului de identitate este gratuit

Serviciul de declarare a pierderii sau furtului actului de identitate se prestează la momentul adresării şi este gratuit. Există însă o taxă de stat la pierderea pașaportului,  în mărime de 20 de lei, a precizat pentru IPN Serviciul comunicare și protocol al Agenției Servicii Publice.

Persoana care a pierdut un act de identitate trebuie să depună o cerere pentru obţinerea unui nou document și o declarație de pierdere pentru actul de identitate pierdut la orice serviciu de eliberare a actelor de identitate, inclusiv din cadrul centrelor multifuncţionale ale Agenţiei Servicii Publice, iar în străinătate – la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova. Declarația privind pierderea sau furtul pașaportului poate fi depusă concomitent cu cererea pentru eliberarea unui nou act.

În cazul în care persoana a depus cererea pentru eliberarea actului de identitate nou şi, între timp, l-a găsit pe primul, este în drept să retragă cererea şi să solicite restabilirea statutului actului. Acest lucru este posibil doar atunci când, până la data depunerii declaraţiei de regăsire, nu a fost făcut un  act de identitate nou.

Cei care au pierdut un buletin de identitate nu mai trebuie să prezinte documentele de stare civilă, dacă nu au intervenit schimbări. Suplimentar la cerere, persoana depune în scris o declaraţie pe proprie răspundere că nu au intervenit schimbări în actele de stare civilă.

Eliberarea unui nou buletin de identitate costă între 130 și 650 de lei, iar a unui pașaport – între 650 și 2080 de lei, în funcție de termenul de eliberare a documentelor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.