Serviciile electronice ale Oficiului Stare Civilă sunt puţin solicitate

Din luna septembrie, de când trei tipuri de acte de stare civilă pot fi solicitate online, doar 7% din totalul solicitanţilor au apelat la terminalele multi-media. În rest, persoanele au preferat să se prezinte fizic la ghişee Oficiului Stare Civilă, transmite IPN.

În total, din septembrie, au fost solicitate peste 2000 de extrase multilingve de naştere, căsătorie şi de deces, dintre care 145 de documente prin terminal.

O situaţie similară se atestă şi în cazul a alte două servicii electronice lansate de către Serviciul Stare Civilă în decembrie anul trecut. Este vorba de certificatul privind starea civilă şi avizul de neschimbare a numelui şi/sau prenumelui. Din peste 19 mii de acte solicitate, 801 de documente au fost eliberate prin terminal, adică peste 4%.

Şeful adjunct al Direcţiei audienţă şi eliberarea documentelor din cadrul întreprinderii, Ion Iovu, explică interesul scăzut al populaţiei pentru serviciile electronice prin faptul că sunt solicitate în special documentele perfectate în stare de urgenţă, într-o oră sau două, însă pentru acestea varianta online nu este prevăzută.

În cazul solicitării actelor de stare civilă prin terminale, la costul acestora se adaugă o taxă de 10 lei.

Săptămâna viitoare vor fi lansate încă 8 servicii electronice de stare civilă, 4 dintre care se referă la eliberarea duplicatelor certificatelor de naştere, căsătorie, divorţ şi deces şi 4 servicii în privinţa extraselor acestora.

Serviciul electronic E-stare civilă a fost lansat  cu scopul oferirii unor servicii publice calitative, operative, accesibile, transparente şi eficiente.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.