Sergiu Sîrbu: Rezoluția UE nu este împotriva guvernării, dar împotriva oamenilor

Rezoluția adoptată recent de Parlamentul European cu privire la Republica Moldova nu este îndreptată împotriva guvernării, dar împotriva oamenilor. Acest lucru este regretabil. Declarația a fost făcută de deputatul democrat Sergiu Sîrbu în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Sergiu Sîrbu spune că pentru partidul de guvernare nu se schimbă nimic esențial, atât doar că a învățat câteva lucruri din această experiență. „Vom fi mult mai atenți, dar această rezoluție nu ne va deraia de pe parcursul european, occidental, nu vor fi stopate acele reforme atât de importante, doar că ele vor fi prioritizate pentru oameni”, spune parlamentarul.

Jurnalistul Constantin Olteanu consideră că mai grav pentru Republica Moldova ar fi fost dacă Fondul Monetar Internațional ar fi adoptat o asemenea decizie. „Asta ar fi însemnat punct pentru multe dintre relațiile pe care le avem cu toți donatorii, cu toți partenerii de dezvoltare. Aceasta ar fi însemnat niște consecințe destul de grave pentru Republica Moldova.

În opinia lui, dacă Parlamentul European ar fi solicitat o opinie mai proaspătă a celor pe care îi face responsabili de situația creată, ar fi fost cu totul alt deznodământ. „Probabil, prezența exponenților puterii de la Chișinău la ședința Parlamentului European sau în ajun ar fi adus în sală mai multe altfel de voci decât cele care au vorbit la ședință”, a menționat Constantin Olteanu. Jurnalistul crede că în acest caz, chiar dacă ar fi existat o rezoluție, ar fi fost o altă tonalitate a discuțiilor și s-ar fi vorbit în termeni mai concreți.

Joi, 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova. Europarlamentarii consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să se ia numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.