Sergiu Litvinenco: Tăinuirea punctajelor CSP pentru candidații la funcția de procuror este un lucru grav

Deputatul din fracțiunea PAS Sergiu Litvinenco afirmă că tăinuirea punctajelor pe care fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) urmează să-l acorde candidaților pentru funcția de procuror general este un lucru grav. În opinia lui, punctajele trebuie obligatoriu să fie făcute publice, așa cum au fost făcute cunoscute cele acordate de membrii comisiei de preselecție a Ministerului Justiției. De cealaltă parte, deputatul din fracțiunea PSRM Grigore Novac nu este sigur, dacă este bine sau nu ca punctajele să fie publicate, transmite IPN.

Sergiu Litvinenco declară că va insista pe faptul ca punctajele să fie făcute publice pentru a vedea cum a votat fiecare dintre membrii CSP. „Este obligatoriu să fie făcute publice punctajele ca să vedem în ce măsură oamenii au trișat sau nu”, a declarat parlamentarul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

„Dodon vrea un procuror de buzunar care să nu investigheze finanțarea din Bahamas. Socialiștii s-au speriat că, după ce se vor face publice punctajele, toată Republica Moldova va vedea încă o dată că ei sunt trișori. Nu au făcut nicio evaluare obiectivă, au vrut doar să-și împingă omul docil lui Dodon la CSP. De aceea, au decis ca punctajele să nu fie făcute publice pentru că reacția societății va fi pe măsură”, a afirmat deputatul ACUM.

Deputatul socialist Grigore Novac spune că nu știe dacă este bine sau nu să fie făcute publice punctajele acordate de fiecare membru al CSP care va aprecia pe fiecare dintre cei patru candidați în parte. Parlamentarul spune că anterior au fost făcute publice punctajele acordate candidaților, inclusiv de către comisia de preselectare a pretendenților la funcția de procuror general, iar în societate, oricum, sunt discuții intense și oamenii apreciază diferit situația.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor este de părere nepublicarea punctajelor înseamnă o numire ascunsă a procurorului general, prin tăinuirea rezultatului evaluărilor, iar acest lucru vorbește despre faptul că membrii CSP nu vor să suporte rezultatele care survin în urma transparenței. „Acesta este un concurs pe care actuala putere nu-l vrea transparent, nu-l vrea corect. În loc să aștepte, cum au insistat că trebuia să facă blocul ACUM, opinia Comisiei de la Veneția, să adopte o logică în ceea ce fac, ei merg pe procedee-standard de care noi am mai văzut la numirea procurorului general pe timpul PDM-ului. Eu nu fac astăzi mare diferență între PSRM și CSP”, a afirmat Ștefan Gligor.

Recent, Consiliul Superior al Procurorilor a făcut modificări în regulamentul de desfășurare a concursului pentru funcția de procuror general. Una dintre modificări prevede ca CSP să nu publice punctajele acordate fiecărui candidat la funcția de procuror general.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.