Sergiu Litvinenco: Suntem hotărâți să anulăm sau să reziliem contractul de concesionare a aeroportului

Deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco, președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, susține că Guvernul este hotărât să anuleze sau să rezilieze contractul care prevede darea în concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău și să întoarcă bunul în proprietatea statului. Potrivit lui, actualmente Ministerul Justiției analizează prevederile contractuale și caută o soluție pentru această situație. Declarația a fost făcută de politician în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„La Ministerul Justiției se analizează situația creată. O comisie analizează toate prevederile acestui contract care a fost negociat și semnat în detrimentul Republicii Moldova. Se caută prevederi care ar permite inițierea unei proceduri în sensul fie a anulării, fie a rezilierii contractului”, spune Sergiu Litvinenco.

Potrivit lui, s-au constatat numeroase încălcări în cazul contractului de cedare a aeroportului. „Din câte am fost informat, contractul este elaborat de așa o manieră că în general să nu fie posibilitatea de a fi contestat. Cu toate acestea, Guvernul este hotărât să meargă înainte și să-și asume inițierea procedurii fie de anulare, fie de reziliere a acestui contract, care, evident, este în detrimentul statului”, a menționat președintele Comisiei parlamentare.

Președintele fracțiunii Partidului Democrat din Parlament, Dumitru Diacov, spune că pentru aceste acțiuni trebuie să existe și voință politică, și decizii. „Se poate întâmpla că noi aici o să luăm decizii frumoase, populiste, care să placă populației, dar ne ducem în justiție și procesele acestea o să dureze ani de zile și peste 4 ani ne trezim că partidele care sunt acum la guvernare nu mai sunt la guvernare, dar noi încă suntem în litigiu și statul trebuie să plătească amenzi usturătoare”, spune deputatul democrat.

Deputatul socialist Grigore Novac susține că un pas demn din partea Partidului Democrat ar fi ca să facă denunțuri pe numele celor care au fost implicați în diferite scheme care au dus la înstrăinarea unor bunuri.

Totodată, deputatul socialist a menționat că în luna septembrie își încheie activitatea cele trei comisii parlamentare de anchetă care vor veni cu rapoarte, inclusiv asupra fraudei din sistemul bancar. „Aceste rapoarte o să uimească foarte multă lume”, a menționat Grigore Novac.

Operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.