Sergiu Litvinenco: Guvernul trebuie să se implice în selectarea procurorului general pentru că...

Guvernul trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu are actualmente credibilitate. Declarația aparține lui Sergiu Litvinenco, deputat din fracțiunea PAS, blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Potrivit lui, CSP nu este în stare acum să promoveze procurori credibili, transmite IPN.

„Sunt sigur că schimbarea procedurii de selectare noi vom obține în funcția de procuror general o persoană independentă”, a afirmat Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, comisia desemnată de Ministerul de Jstiție care va propune candidații va fi apolitică.

Totodată, Sergiu Litvinenco spune că următorul procuror va avea două sarcini principale de îndeplinit: să restabilească sentimentul de dreptate în societate prin inițierea de dosare față de persoanele care au comis infracțiuni și să reformeze organele Procuraturii, așa încât procurorii să simtă independența în activitate.

Deputatul Partidului Democrat Vladimir Cebotari susține că „dacă a reușit în ceva actuala guvernare este nepotismul – numirea în funcții a nepoților, cumetrilor, rudelor, verișorilor”. Potrivit lui, același lucru se va întâmpla și prin numirea noului procuror general. „De aceea, eu nu știu ce rezultate bune așteptăm”, a spus parlamentarul. Potrivit lui, „singura realizare a actualei guvernări este coborârea pragului electoral, în rest, doar eșecuri”.

Deputatul Partidului Socialiștilor Vasile Bolea așteaptă ca actualmente Centrul Național Anticorupție, Procuratura și alte instituții de resort să se ocupe de investigarea schemelor de răsunet despre care s-a aflat în spațiul public. „Nu poate Parlamentul sau deputații să se ocupe de aceasta. Sunt organe care au atribuții și pârghiile respective”, susține Vasile Bolea. Parlamentarul spune că ar aprecia drept satisfăcătoare activitatea noii coaliții de guvernare.

Modificarea mecanismului de numire a procurorului general a fost votată de Parlament în ședința de luni, 16 septembrie. Astfel, numirea procurorului general de către președintele țării se va face la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.