Selecția Bălți anunță recolte de 7-9 tone la hectar la unele soiuri de grâu

Recolte chiar și de peste nouă tone de grâu la hectar au fost obținute în acest an de către Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți în cadrul unei cercetări. Acestea au fost realizate pe loturile sale experimentale împreună cu Universitatea Tehnică din München, Germania, transmite IPN.

Studiul a inclus șapte soiuri și un hibrid, însămânțate pe șase câmpuri cu aplicarea îngrășămintelor minerale și organice. Irigarea s-a făcut prin aspersiune în două reprize: imediat după semănat și în faza vegetației de primăvară, cu norma de irigare de 600 m3/ha în ambele cazuri.

Cea mai mare productivitate, de 9,09 t/ha, a înregistrat soiul Meleag, creat de ICCC „Selecția”. Acesta a fost urmat de Kuialnik și Pisanca, care au avut un randament de 8,71 și, respectiv, 8,44 t/ha. Recoltele obținute de la celelalte soiuri incluse în cercetare au fost: Ursita – 7,94, Kometus – 7,76, Talisman – 7,58 și Akteur – 6,88 t/ha. Producția hibridului de origine germană „Hybery F1” în condițiile din stepa Bălțiului a constituit 7,98 t/ha.

„Scopul cercetării a fost de a evalua comportamentul și productivitatea diferitor soiuri și hibrizi de grâu de toamnă de origine autohtonă și din Germania, România și Ucraina, cultivate în corespundere cu recomandările tehnologice și cu folosirea irigării. Cercetarea a urmărit și evidențierea avantajelor și dezavantajelor soiurilor și hibrizilor testați pentru a fi aduse la cunoștința producătorilor și luate în considerație la producere”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”.

În condițiile prielnice ale anului trecut, recolta medie de grâu obținută de producătorii agricoli din țară a fost de 4,5 t/ha.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.