Șeful ANSP nu cunoaște dacă localul unde a avut loc nunta fiului premierului a fost sancționat

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, spune că nu cunoaște dacă a fost sau nu sancționat administratorul localului unde a avut loc „masa de sărbătoare”, organizată de fiul premierului Ion Chicu, la o vinărie din Anenii Noi. El spune că informații despre amenzile puse persoanelor fizice și juridice vor fi prezentate vineri, transmite IPN

Totodată, Nicolae Furtună a fost rugat de jurnaliști să explice care este diferența dintre o nuntă sau o cumetrie și o petrecere la care participă 50 de persoane. Astfel, potrivit epidemiologului, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat felul de evenimente care sunt permise, fiind excluse nunțile și cumetriile cu participarea a nu mai mult de 50 de persoane. „Acest lucru acesta a fost efectuat după un presing enorm care venea atât din partea populației generale, cât și din partea industriei, care voia cumva să readucă oamenii în activitate, să le plătească salarii și să desfășoare activitatea propriu-zisă”, a spus epidemiologul în cadrul unei conferințe de presă.

„Care e diferența dintre nuntă și cumetrie nu sunt eu cel care trebuie să vă spună, nunta e cu mireasă și mire, cumetria e cu nănași și lăturași, dacă mai în glumă mai în serios. Ideea era ca evenimentele să nu depășească 50 de persoane și riscul pentru nunți și cumetrii este apropierea fizică și contactul fizic foarte apropiat și dacă ar fi să danseze la acest eveniment doar soțul cu soția, care se află și acasă și în permanență împreună ,este o chestie, dar atunci când au loc evenimentele în felul în care se petrec în Republica Moldova, riscul este unul iminent, pentru că apropierea fizică e produsă cu riscul de a contacta virusul. Asta a fost înțelegerea-cheie și este valabilă pentru toată lumea”, a declarat Nicolae Furtună.

După ce în presă au apărut mai multe informații și imagini precum că fiul premierului Ion Chicu își sărbătorește nunta la un local din Anenii Noi pe timp de pandemie, premierul a venit cu o reacție spunând că sărbătoarea „nu a fost nuntă nici după formă, nici după conținut” și că a fost mai curând o „masă de sărbătoare”, iar la eveniment au fost respectate toate măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus.

În altă ordine de ide, secretarul de stat la MSMPS, Constantin Rîmiș, a menționat că ministra Viorica Dumbrăveanu, care este infectată cu COVID-19 se simte bine. „Referitor la doamna ministru, noi datele cu caracter personal n-o să le menționăm, dar ce ține de starea de sănătate, noi și ieri am avut ședință, și azi, starea de sănătate este bună, dumneaei se simte bine și noi ne bucurăm de acest fapt”, a spus Constantin Rîmiș.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.