Șefii a patru state au semnat o declaraţie de sprijinire a Ucrainei și Republicii Moldova

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, Lituaniei, Gitanas Nauseda, Letoniei, Egils Levits şi Poloniei, Andrzej Duda, au adoptat vineri o declaraţie comună privind securitatea regională şi integrarea europeană. Documentul confirmă continuarea eforturilor de sprijinire a Ucrainei și angajamentul asumat de consolidare a eforturilor comune în sprijinirea integrării europene a Republicii Moldova, dar și „nevoia comună de a contracara politica de revizionism a Rusiei și încercările de a rescrie istoria”, transmite IPN.

Potrivit textului Declarației comune, cei patru preşedinţi au convenit „să îşi coordoneze îndeaproape eforturile de întărire a securităţii regionale şi consolidare a capacităţilor de apărare”. Ei au salutat „realizările semnificative ale Ucrainei în avansarea pe calea integrării europene şi euro-atlantice”. A fost menționat progresul înregistrat de Republica Moldova pe cale de aderare la UE.

În declaraţie se mai subliniază „disponibilitatea de a colabora cu Georgia în vederea acordării statutului de ţară candidată de îndată ce priorităţile specificate în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Georgiei vor fi abordate” şi sprijinul pentru „deciziile Consiliului European de accelerare a procesului de extindere a UE privind ţările din Balcanii de Vest, în baza progresului acestora în implementarea cerinţelor de aderare”.

Cei patru șefi de stat au participat la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova, care s-a desfășurat la Kaunas, în Lituania.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.