Se solicită moratoriu la privatizarea întreprinderilor de stat

Un grup de experți, activiști civici, solicită autorităților să instituie, cel puțin până la următoarele alegeri parlamentare, moratoriu la privatizarea întreprinderilor de stat. Potrivit lor, apelul vine în contextul „inițiativei de privatizare a întreprinderii de stat „Metalferos”, dar și luând în considerare concesionarea, privatizarea și administrarea frauduloasă și netransparentă a proprietății de stat în ultimele decenii”. Activiștii mai spun că astfel de inițiative, ca cea de a privatiza „Metalferos”, „în actuala componență a Parlamentului și Guvernului, au drept scop îmbogățirea ilicită a politicienilor și prejudicierea intereselor statului și ale cetățenilor”.

Într-o conferință de presă la IPN, Ștefan Gligor, expert în politici publice, a menționat că „inițiativa lui Igor Dodon de a înstrăina o întreprindere strategică pentru economia națională, precum „Metalferos”, are drept scop acoperirea fraudelor anterioare și transformarea monopolului de stat în unul privat”. „Această întreprindere a aservit pe parcursul deceniilor drept sursă de venit ilegal pentru politicienii corupți, oligarhi. Întreprinderea poate fi înstrăinată doar după efectuarea unui audit internațional independent, evaluarea obiectivă a activelor întreprinderii și atragerea la răspundere penală a persoanelor care se fac vinovate pentru delapidarea întreprinderii”, a notat Ștefan Gligor.  

Analistul politic Victor Ciobanu a menționat că unul dintre scopurile acestei privatizări subite este acoperirea fraudelor de la „Metalferos”. „În acest mod, Dodon încearcă să acopere aceste fraude, dat fiind, după cum a scris și presa, de prin 2007, directorul financiar este nașul de cununie al lui Igor Dodon”, afirmă Victor Ciobanu. Analistul a făcut referire la informațiile publicate, la investigații, menționând că cifra acestor fraude ar fi de circa șapte sute de milioane de lei.


Comentatorul politic Alexei Tulbure a declarat că sunt foarte multe cazuri-tip de privatizare. Spre regret, niciunul din Republica Moldova nu a dus la dezvoltare. Or, ideea principală este că transmiți proprietatea publică în privat pentru ca aceasta să se dezvolte, să obțină investiții și ca urmare să fie sporite veniturile în bugetul de stat și să crească nivelul de viață al cetățenilor, a menționat comentatorul.

Expertul Sergiu Tofilat susține că administrarea patrimoniului de stat trebuie efectuată în interesul cetățenilor, nu al unui grup de politicieni cu grave probleme de integritate. Expertul a făcut referire la privatizări pe care le consideră ilegale, menționând privatizarea complexului hotelier „Codru”, concesionarea Aeroportului Internaţional Chișinău etc. „În primul rând trebui de efectuat un audit, un control care să constate care este valoarea fraudelor care au avut loc la aceste întreprinderi”, opinează Sergiu Tofilat.

„Ca să înțelegeți, noi nu suntem contra privatizărilor, ba dimpotrivă privatizarea obiectelor care aparțin statului, dar sunt ineficiente și statul nu știe cum să le administreze, acestea trebuie privatizate. Dar doar în urma unei analize financiare, a unui audit complex. Și toate aceste privatizări trebuie să fie făcute transparent, în favoarea cetățenilor Republicii Moldova. Până astăzi nu există un studiu care ar demonstra oportunitatea tuturor privatizărilor care au avut loc, și anume oportunitatea financiară – câți bani a avut de câștigat statul”, a declarat fosta deputată Stella Jantuan.

Expertul Tudor Șoitu s-a adresat procurorului general, menționând că faptele prezentate sunt probate. Potrivit lui, conform Codului de Penal, acestea se califică ca fiind crime organizate, comise împotriva statului de către persoane cu funcție de demnitate publică și care nu au termen de prescripție.  

  • Stefan Gligor despre privatizare
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.