Se propune reducerea cotei TVA de la 15% la 12% pentru sectorul HoReCa

Cota TVA pentru sectorul HoReCa se propune a fi redusă de la 15% la 12%. Această prevedere a fost introdusă în proiectul politicii bugetar-fiscale, ca urmare a consultărilor publice și procesului de avizare a măsurilor de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, transmite IPN.

Ministerul Finanțelor anunță că a finalizat procesul de consultare publică și avizare a documentului. Urmare a propunerilor parvenite, proiectul a fost completat cu mai multe prevederi. Este vorba despre: permiterea la deducere companiilor de asigurări, a provizioanelor formate pentru acoperirea creanțelor specifice domeniului asigurărilor; extinderea dreptului la deducere a cheltuielilor achitate de contribuabili sub formă de taxe de aderare și cotizații pentru toate asociațiile de reprezentare a activității de întreprinzător, în mărime de 0,15% din fondul de retribuire a muncii; neimpozitarea cu impozitul pe venit la cota de 4% (IVAO) a veniturilor din granturi neimpozabile

Printre prevederi se mai numără permiterea la deducere a primelor de asigurări medicale din venitul persoanelor fizice nerezidente obținut din activitatea conform contractului de muncă etc.; revizuirea condițiilor de înregistrare a contractelor privind darea în locațiune a proprietății imobiliare de la persoane fizice la persoane fizice, precum și termenul de achitare a obligației (actualmente se achită în avans, se propune până la data de 25 a lunii).

Încă o propunere acceptată ține de diminuarea contribuției, de la 2,5% la 1,5%,  din venitul din vânzări aferente serviciilor de telefonie mobilă  începând cu anul 2022.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.