Se măresc ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight

Ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight se majorează până la 23,50% și, respectiv, 19,50% anual. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei. De asemenea, s-a decis majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 21,50% anual, transmite IPN.

Totodată, au fost majorate și normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă. 37% din baza de calcul – pentru perioada 16 august -15 septembrie, iar din 16 septembrie și până pe  15 octombrie ­– 40% din baza de calcul.

În același timp, se majorează norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă. Pentru perioada de aplicare 16 august-15 septembrie acestea au fost stabilite la nivelul de 42% din baza de calcul, iar începând cu perioada de aplicare 16 septembrie-15 octombrie 2022 – la nivelul de 45%.

Potrivit BNM, hotărârea va stimula economisirea în defavoarea consumului, va echilibra balanța comercială și va ancora așteptările inflaționiste. Totodată, măsurile de politică monetară adoptate vor susține descreșterea indicelui preturilor de consum începând cu trimestrul patru. „Există o probabilitate înaltă că măsurile adoptate vor finaliza faza de înăsprire a politicii monetare dacă nu vor apărea șocuri majore neanticipate în perioada imediat următoare. Odată ce proiecțiile viitoare vor contura premise fundamentate pentru relaxarea politicii monetare, BNM va adopta măsurile necesare pentru a readuce inflația în proximitatea țintei de 5%”, precizează instituția într-un comunicat de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.