Se extinde șirul documentelor recunoscute reciproc de România și Republica Moldova

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, un memorandum privind Acordul dintre România și Republica Moldova pentru recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice. Documentul prevede că acordul va fi semnat de ministrul educației al României, Sorin Cîmpeanu, transmite IPN.

Potrivit memorandumului, față de prevederile Acordului în vigoare, noul Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, prevede recunoașterea anumitor diplome de nivel preuniversitar din Republica Moldova care nu intră în domeniul de aplicare „ratione materiae” al Acordului în vigoare și a căror recunoașterea fost solicitată în România. Este vorba despre: diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învățământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor și a școlilor medicale de bază, cu o durată de minimum 3 ani de studii, după absolvirea școlii generale de 9 ani de studii.

De asemenea, documentul mai prevede recunoașterea atestatelor de studii medii de cultură generală din Republica Moldova eliberate înainte și după 2011, a studiilor universitare de scurtă durată cu studii din învățământul terțiar non-universitar, a diplomelor și certificatelor obținute la absolvirea studiilor postuniversitare și a studiilor de specializare postuniversitare și a cursurilor de perfecționare de nivel postuniversitar.

Acordul preconizat este în concordanță cu dreptul Uniunii Europene, se mai arată în memorandum.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.