Se convoacă în şedinţă Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană

Priorităţile sesiunii de toamnă a Parlamentului au fost discutate de preşedintele Parlamentului Andrian Candu cu preşedinţii comisiilor parlamentare, în cadrul unei şedinţe de lucru. Totodată, preşedintele Parlamentului a menţionat că săptămâna viitoare se va convoca în şedinţă Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană. Subiectul principal al discuţiilor va fi raportul Curţii Europene de Conturi şi utilizarea fondurilor externe pentru dezvoltarea Republicii Moldova, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, şeful legislativului a anunţat că eforturile deputaţilor în sesiunea de toamnă se vor concentra pe controlul parlamentar şi evaluarea implementării legilor, în contextul reformelor prioritare iniţiate. În context, Andrian Candu a solicitat preşedinţilor de comisii să elaboreze un calendar al audierilor parlamentare, pentru a fi evaluată implementarea pachetelor de legi adoptate de Parlament. Preşedintele Parlamentului a îndemnat preşedinţii de comisii să informeze societatea civilă şi reprezentanţii autorităţilor despre subiectele care urmează a fi supuse audierilor parlamentare.

„În sesiunea de toamnă ne vom axa pe audieri parlamentare şi control parlamentar în tot ceea ce înseamnă implementarea reformelor, implementarea Acordului de Asociere. Am rugat preşedinţii comisiilor să pună la dispoziţie, timp de o săptămână, calendarul audierilor şi domeniile în care urmează să fie organizate aceste audieri şi este cazul. Avem iniţiate reforme şi în justiţie, şi în economie, şi în sănătate, de aceea comisiile, cu siguranţă, au de lucru”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit şefului legislativului, şi în sesiunea de toamnă va avea loc sincronizarea agendelor dintre Parlament şi Guvern, în perioada următoare urmând a fi convocată o şedinţă comună Parlament-Guvern. Guvernul a transmis Parlamentului 32 de acte legislative, care urmează a fi examinate şi adoptate în mod prioritar în sesiunea de toamnă. Este vorba, în special, despre pachetul de legi pentru consolidarea sistemului financiar-bancar, reorganizarea SIS, modernizarea Serviciului Vamal şi a Serviciului Fiscal de Stat, diverse modificări şi completări a legislaţiei pentru implementarea Acordului de Asociere.

Pe agenda de lucru a Parlamentului se află 372 de proiecte de acte legislative. Prima şedinţă plenară din sesiunea de toamnă a Parlamentului va avea loc în perioada următoare, la propunerea Biroului permanent. Parlamentul s-a convocat în sesiunea de toamnă începând cu data de 1 septembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.