Schimbarea Guvernului poate avea loc doar într-o coaliție lărgită, Igor Dodon

Președintele Igor Dodon susține că nu vede nicio formulă de schimbare a Guvernului decât printr-o coaliție largă cu participarea Partidului Socialiștilor, Partidului Democrat, Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Șeful statului a menționat că discuțiile în această componență urmează să se axeze pe alegeri parlamentare anticipate în luna martie, dar și pe asigurarea alegerilor corecte, atât prezidențiale, cât și parlamentare, transmite IPN.

Președintele a declarat că actualmente există o majoritate parlamentară 50+1 și sunt mai multe partide de opoziție care încearcă să se coalizeze. Potrivit lui, toți înțeleg că acest Parlament nu mai corespunde rezultatelor alegerilor din februarie 2019 și el trebuie dizolvat. „Însă Curtea Constituțională a spus foarte clar că acest lucru nu este posibil în acest an, ci doar după alegerile prezidențiale. Prin urmare această componență va fi cel puțin încă 6-7-8 luni”, a declarat Igor Dodon în emisiunea „Președintele Răspunde”.

Pentru a dizolva Parlamentul în condițiile actuale, singura cale este demisia Guvernului – sau de bună voie sau cu 51 de voturi. „De bună voie – ei foarte mult sperau, toată opoziția, că după ce blochează în Parlament de câteva ori, domnul Chicu își va da demisia. Eu am spus foarte clar că domnul Chicu își va da demisia doar atunci când noi vom decide, toți împreună, că mergem la dizolvarea Parlamentului”, a notat Igor Dodon.

„Până atunci, Guvernul trebuie să lucreze eficient și nu ca Guvern interimar. Când va fi lucrul acesta – în toamnă după alegerile prezidențiale, noi vom decide. Dar încă o dată, demisia benevolă a Guvernului, din proprie inițiativă, poate fi doar în cazul în care declanșăm procesul pentru alegeri parlamentare anticipate. Dar chiar dacă pleacă Guvernul Chicu în demise, domnul prim-ministru Chicu rămâne interimar până la numirea altui Guvern, adică până după alegerile anticipate, în luna februarie-martie”, a mai spus președintele.

Igor Dodon admite că ar putea exista acea moțiune de cenzură și a auzit și declarațiile că cei din PAS ar fi gata să o semneze. Acesta spune că „abia așteaptă să vadă semnătura Maiei Sandu, alături de cele ale Candu și Șor ”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.