Schemele de corupţie în agricultură împiedică dezvoltarea ramurii, declaraţii

Reprezentanţi ai producătorilor agricoli, dar şi fostul ministru al agriculturii, Vasile Bumacov, acuză Agenţia pentru Investiţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) de scheme de corupţie care împiedică dezvoltarea ramurii. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Aliona Mandati, producător de fructe din raionul Floreşti, a acuzat AIPA că, din cauza schemelor de corupţie, fermierii sunt împiedicaţi să facă investiţii importante. „Fermierii sunt puşi în situaţia de a oferi mită pentru a obţine subvenţii. Toţi ştiu că cei de la AIPA cer cel puţin 20 la sută din suma subvenţiei. Din această cauză mulţi dintre fermieri se abţin să ceară subvenţii. Pe de altă parte, agricultorii sunt intimidaţi de către organele de drept şi se tem să declare cazurile de corupţie. Mie personal mi-au făcut percheziţii şi mi-au fost stresaţi angajaţii”, a spus Mandati.

Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, acuză clasa politică de schemele de corupţie în agricultură. „Schemele de corupţie în subvenţionarea agriculturii există de mult timp, dar au ieşit abia acum la iveală graţie războiului dintre PLDM şi PDM. Toate schemele de corupţie în agricultură sunt protejate de guvernare şi  ar putea să dispară doar odată cu schimbarea clasei politice”, a opinat Slusari.

Fostul ministru al agriculturii, Vasile Bumacov, a recunoscut existenţa schemelor de corupţie ce ţin de subvenţionarea agriculturii, dar susţine că ele au apărut abia anul trecut. „AIPA a ieşit de sub controlul Ministerului Agriculturii în anul 2014. Am mers la o şedinţă să văd ce se întâmplă, dar mi s-a dat de înţeles că nu trebuie să mă implic. Am înţeles că ei aveau susţinerea Procuraturii şi CNA. I-am rugat pe partenerii străini să intervină, dar lucrurile nu s-au schimbat. Dimpotrivă, am fost atacat din toate părţile”, a spus fostul ministru.

Procuratura Generală a anunţat săptămâna trecută despre intentarea a 34 de dosare penale privind corupţia în subvenţionarea agriculturii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.