Schemă de corupție cu permise de conducere. Sunt vizați angajați ASP și instructori auto

Centrul Național Anticorupție anunță despre documentarea unei noi scheme de corupție, prin intermediul căreia erau eliberate fraudulos permise de conducere. Circa o sută de persoane ar fi obținut permise fără a fi evaluate în conformitate cu regulamentele existente, iar pentru aceasta ar fi plătit sume cuprinse între 500 și 2000 de euro unor angajați ai Agenției Servicii Publice și unor intermediari, transmite IPN.

Potrivit materialelor cauzei, prin intermediul unor terți, candidații transmiteau banii care, în final, erau împărțiți între membrii grupului. Cazul a fost documentat mai multe luni, iar probele acumulate demonstrează protejarea acestei scheme de către funcționari din cadrul ASP care, în prezent, sunt bănuiți că exercitau influență asupra membrilor comisiilor de examene.

Ofițerii CNA au efectuat peste 30 de percheziții. Acum o săptămână, un instructor auto a fost reținut pentru 72 de ore, iar în timpul audierilor a descris întreaga schemă și a dat numele funcționarilor din cadrul ASP care organizau susținerea examenelor contra mită. În după-amiaza zilei de joi, a fost plasat în izolatorul CNA un angajat al ASP, iar astăzi noi percheziții se desfășoară în incinta Agenției, care vizează alți angajați, suspectați de complicitate.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost ridicate mai multe telefoane mobile, care conțin mesaje și convorbiri între membrii grupului, înscrisuri de ciornă, dar și permise de conducere care urmau să ajungă la cei care au achitat pentru obținerea lor. De asemenea, au fost depistate mai multe sume de bani, în cadrul perchezițiilor la domiciliu, proveniența cărora urmează să fie stabilită.

Acțiunile de anchetă au loc în cadrul mai multor cauze penale, pornite pentru trafic de influență, corupere pasivă și activă. Dacă instanța va stabili vinovăția persoanelor menționate, acestea riscă până la 10 ani de detenție, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o anumită perioadă.

Totodată, Procuratura Generală anunță că un locuitor al raionului Drochia a fost condamnat la șase ani închisoare pentru comiterea a 30 de episoade de trafic de influență. Potrivit probatoriului, în intervalul ianuarie - august 2020, susținând că are influență asupra responsabililor din cadrul Secțiilor de Înmatriculare a Transportului și Documentarea Conducătorilor Auto din nordul țării, inculpatul a pretins și primit de la 30 de persoane, în total – 15 200 de euro și 10 040 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul a promis că-i poate ajuta să promoveze cu succes examenele de calificare pentru obținerea permiselor de conducere de diferire categorii. Chiar de au achitat bani, solicitanții nu și-au primit permisele de conducere, aceștia denunțând acțiunile ilegale ale inculpatului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.