Șase deputați PDM părăsesc formațiunea

Șase deputați ai Partidului Democrat au anunțată astăzi, 19 februarie, că părăsesc formațiunea politică, dar și fracțiunea parlamentară a democraților. Este vorba despre Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici și Grigore Repeșciuc. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă, în care parlamentarii au declarat că „acțiunile conducerii PDM, concentrate pentru o coaliție cu socialiștii, fără ca să aibă loc măcar o discuție cu partidele de dreapta, nu îi reprezintă”, transmite IPN.

Potrivit lui Andrian Candu, conducerea PDM participă la ședințe secrete cu Partidul Socialiștilor, premierul, președintele, spunând că au preocupări comune. În același timp, emit comunicate în care se spune că la aceste discuții nu au negociat nimic și că nu fac alianțe. „Deja am auzit și de cifra de patru ministere și multe altele, dar să fim corecți și să-i lăsăm pe cei care negociază să vină ulterior și să declare public și deschis presei și publicului informațiile pe care le consideră de cuviință”, a menționat Andrian Candu. Potrivit lui, este laș modul în care se duc aceste tratative.

Parlamentarul spune că PDM trebuia să ia o poziție fermă referitor la moțiunea împotriva ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, încă de la început să o susțină. Or, „declarația ministrului este una scandaloasă și nu poate trece nesancționată”. „Este astăzi Partidul Democrat în opoziție sau este la guvernare? Este grav că nu putem spune cu fermitate nici una și nici alta. Este și mai grav că nici conducerea partidului nu ne spune astăzi unde se află formațiunea. Luni de zile am insistat ca fracțiunea parlamentară să aibă discuții cu reprezentanții tuturor partidelor din Parlament, așa cum se cuvine și cum așteptau alegătorii”, a mai spus Andrian Candu.

Cei șase deputați vor crea un grup parlamentar distins. „Grupul nostru va susține plenar propunerea colegilor din blocul ACUM de a vota declarația pentru reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic și ireversibil de integrare europeană. Totodată, le vom propune colegilor chiar introducerea vectorului european în Constituției Republicii Moldova, deziderat care nu a fost realizat până la capăt”, a declarat Andrian Candu.

Fostul președinte de Parlament a menționat că în PDM mai sunt colegi determinați să părăsească formațiunea, însă mai au rezerve și temeri ca urmare a discuțiilor private cu anumite persoane și ca urmare a șantajului și anumitor presiuni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.