Sarcina în rândul adolescentelor a devenit un subiect sensibil la nivel mondial

 

 

 

Ziua Mondială a Populaţiei, marcată joi, 11 iulie, este axată pe sarcina în rândul adolescentelor, care devine o problemă sensibilă la nivel mondial. Solicitat de IPN, reprezentantul adjunct al Fondului ONU pentru Populaţie, Boris Gîlca, a declarat că lipsa de informaţie cu privire la sănătatea reproducerii, dar şi migraţia părinţilor sunt principalele cauze ale acestui fenomen.

Boris Gîlca a spus că în Republica Moldova tinerii mai rămân a fi neinformaţi, neprotejaţi. Nu au deplin acces la informaţiile despre modul sănătos de viaţă. „În mare parte Republica Moldova se poziţionează pe aceeaşi treaptă cu ţările vecine, indicatorii la capitolul sarcinii în rândul adolescentelor sunt comparabili, dar acest lucru nu trebuie să ne liniştească”, a menţionat Boris Gîlca.

Reprezentantul adjunct al Fondului ONU pentru Populaţie a spus că este inadmisibil ca tinerii din Republica Moldova să rămână defavorizaţi din cauză că statul nu se îngrijeşte să le acorde acces la educaţie de calitate pentru sănătatea sexuală şi reproductivă. Investiţiile în sănătate, educaţie, inclusiv în tineri, nu trebuie privite ca şi povară, ci ca investiţii strategice pe termen lung, pentru dezvoltarea durabilă a ţării.

O altă problemă actuală pentru Republica Moldova vizează tendinţele demografice. „Fertilitatea scăzută şi îmbătrânirea populaţiei sunt două probleme majore ale ţării. Dar când vorbim despre populaţie, nu trebuie să ne referim doar la numărul populaţiei. Este foarte important, mai ales în circumstanţele noastre, să apreciem calitatea capitalului uman. De aceea, investiţia în populaţie este cea mai benefică pentru dezvoltarea durabilă a oricărei societăţi”, a subliniat Boris Gîlca.

În cadrul Fondului ONU pentru Populaţie a fost elaborat un program de ţară pentru perioada 2013-2017, care presupune mai multe oportunităţi de implicare pentru tinerii. La nivel global, Fondul ONU pentru Populaţie va lansa, în luna noiembrie curent, un raport global cu privire la sarcină în rândul adolescentelor. „Aşteptăm aceste date şi statistici pentru că Republica Moldova, în pofida faptului că este o ţară europeană, are încă multe probleme de rezolvat la acest capitol. Cu regret, avem sarcini nedorite la adolescente, atât în spaţiul rural, cât şi cel urban, însă numărul cazurilor din spaţiul rural prevalează”, a spus reprezentantul adjunct al Fondului ONU pentru Populaţie.

Ziua Mondială a Populaţiei a fost instituită de către Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1987, când populaţia globului a atins cifra de 5 miliarde.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.