Rusia va acorda o mie de autorizații pentru exporturile moldovenești, premier

Partea rusească urmează să acorde în zilele următoare un număr suficient de autorizații, inițial o mie, pentru ca să fie deblocate exporturile de produse din Republica Moldova pe piața rusească, prin intermediul transportului auto. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu, într-o conferință de presă, susținută miercuri seara, 20 noiembrie, la întoarcerea din Federația Rusă, transmite IPN.

Potrivit șefului executivului, problema exportatorilor internaționali, care nu puteau activa pe piața rusească din cauza insuficienței de autorizații de transport, a fost soluționată. Partenerii ruși au solicitat implementarea unui mecanism transparent și eliminarea corupției în procesul de distribuire a autorizațiilor. În acest sens, șeful cabinetului de miniștri a amintit despre propunerea de a elibera aceste autorizații la vamă direct transportatorilor.

Ion Chicu a menționat că a fost lansat procesul de liberalizare a comerțului extern pe termen mediu, astfel ca toate exporturile moldovenești să fie efectuate fără aplicarea taxelor vamale. Până atunci însă a fost obținut acordul de principiu al autorităților rusești de a extinde lista categoriilor de mărfuri care sunt transportate pe piața rusească fără taxe vamale, de la cinci la zece categorii. Astfel, va fi acoperit aproape 70% din nomenclatorul produselor exportate pe piața rusească. Potrivit șefului executivului, a fost obținut acordul de principiu de a prelungi și după 1 ianuarie 2020 posibilitatea exporturilor produselor moldovenești pe piața rusească fără aplicarea taxelor vamale.

De asemenea, s-a convenit asupra listei companiilor moldovenești autorizate să exporte pe piața rusească, inclusiv pentru vinificatori. În acest sens autoritățile moldovenești și cele rusești vor intensifica acțiunile de verificare a calității și conformității la întreprinderile respective, potențiali exportatori.

Ion Chicu mai spune că a fost obținut acordul de principiu cu privire la deschiderea unei linii de credit de circa 500 de milioane de dolari, care vor fi direcționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale. Ministerele responsabile ale ambelor țări urmează să discute referitor la condițiile de acordare a acestui credit.

Președintele Igor Dodon a precizat într-o emisiune la postul public de televiziune că prima tranșă de 300 de milioane de dolari din creditul rusesc va fi direcționată preponderent spre construcția de drumuri, inclusiv centura de ocolire a mun. Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.