Roman Chircă: Situația trezorerială este fără precedent de bună din toată istoria Republicii Moldova

Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, susține că actualmente situația trezorerială este fără precedent de bună din toată istoria Republicii Moldova. Potrivit lui, transferul de putere de la fosta guvernare la actuala s-a produs fără pierderi. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Din ceea ce a declarat ex-ministrul de finanțe, Ion Chicu, avem în conturile trezoreriale circa trei miliarde de lei. De fapt, lucrurile vor continua și mai departe așa, dacă se va menține acest regim. Chiar și fără intervenție financiară externă și Guvernul Sandu poate continua și implementa acele obiective prevăzute de legea bugetului”, a declarat expertul.

Roman Chirca spune că transferul de putere care a avut loc în 2010 a avut loc în condițiile când bugetul de stat preconizat de 18 miliarde de lei, în final, a fost realizat la nivel de 13 miliarde, respectiv, cu minus de cinci miliarde. Potrivit lui, actualmente transferul de putere s-a produs fără pierderi și dacă mai departe se va menține acest ritm, probabil că va fi realizat cu succes.

Politologul Anatol Țăranu consideră că este bine ca actuala guvernare să multiplice beneficiile financiare existente și să meargă în creștere. În ceea ce privește finanțarea externă, Anatol Țăranu consideră că este foarte puțin timp ca UE să deblocheze susținerea financiară. Potrivit lui, Bruxelles-ul ține cont de faptul că la Chișinău guvernează inclusiv și forțe pentru care UE este mai degrabă o sperietoare decât un obiectiv spre care trebuie de tins.

„Eu cred că Uniunea Europeană este posibil să finanțeze politici reale. Dacă se vor manifesta politici care intră în contradicție cu ceea ce spune și ceea ce dorește să vadă UE în Republica Moldova, finanțe nu vor veni nici pentru forțele care se pronunță pro-europene. De acum încolo UE va judeca după fapte: vor exista politici europenești, vor exista și bani. Dacă nu, atunci nu vor fi nici bani”, spune Anatol Țăranu.

Fostul ministru de finanțe, Ion Chicu, a făcut public un raport despre situația financiară a Republicii Moldova la ora actuală. Potrivit lui, actualmente în conturile bancare ale Ministerului Finanțelor existăt mijloace bănești în sumă de 3,27 miliarde de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.