Riscul alegerilor anticipate a dus la rezolvarea crizei politice, Arcadie Barbăroşie

Rezolvarea crizei politice în care s-a pomenit Moldova în această primăvară a fost posibilă deoarece politicienii de la guvernare s-au temut de alegeri anticipate. „Un factor important care i-a împins pe actorii politici să ajungă la un compromis sunt alegerile anticipate. Acest factor a fost determinant, un şir întreg de sondaje au arătat că în fond alegerile anticipate vor fi păguboase pentru partidele de la guvernare”, a declarat Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice (IPP), în cadrul dezbaterii publice „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 1”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Potrivit directorului IPP, un alt factor a fost şi presiunea din partea societăţii, care s-a manifestat prin declaraţii şi luări de atitudini. Şi factorul încurajării din partea partenerilor de dezvoltare a dus la rezolvarea crizei. „Trebuie să înţelegem că această criză a fost depăşită într-un mod forţat, trei lideri ai fostei alianţe au fost înlăturaţi de la putere. Criza nu a fost generată de viziuni doctrinare. Nu a fost generată de divergenţe. Vreau să cred că această nouă coaliţie este durabilă, că va rezista până la alegerile ordinare”, a subliniat Arcadie Barbăroşie.

Expertul spune că guvernările de coaliţie nicăieri nu sunt prea viabile, poate doar în ţările unde partidele sunt instituţii democratice, acolo unde deciziile nu le iau o mână de oameni, care finanţează formaţiunile politice, unde discuţiile sunt purtate  pragmatic. „Or, noi nu prea am observat discuţii fundamentale doctrinare în formarea acestei coaliţii. Un lucru important care trebuie discutat este faptul că societatea nu vrea o guvernare de coaliţie. Barometrul Opiniei Publice din noiembrie 2012 a arătat că peste 50% din populaţie a spus că vor un singur partid la putere”, a declarat Arcadie Barbăroşie.

În acelaşi timp, directorul IPP crede că Moldovei îi este sortit să aibă o guvernare de coaliţie mult timp. „Elita de la guvernare are un rol de educare a societăţii, trebuie să educe ca aceasta să accepte guverne de coaliţie, să le înţeleagă, să le susţină. Orice derapaje au un impact negativ, afectează grav mentalitatea. Aş insista pe crearea unui cadru care ar favoriza democraţia internă în partid, finanţare cu limite, cred că este importantă şi legislaţia privind proprietatea asupra mass-media: demonopolizarea finanţării partidelor şi demonopolizarea mass-media. Atunci partidele vor fi forţate să ia decizii pe interior”, a remarcat Arcadie Barbăroşie.

Dezbaterile publice cu tema: „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii - 1”, este ediţia a XIX-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Siedel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.