Rezoluție protestului ACUM: Cerem demisia Guvernului Filip

Adunarea Generală a Cetățenilor, convocată la chemarea Comitetului Mișcării de Rezistență Națională ACUM, a adoptat o Rezoluție prin care cere demisia Guvernului Filip. Executivul este învinuit de înrăutățirea progresivă a situației oamenilor din țară, de derapajele antidemocratice ale regimului, falimentul politicii de integrare europeană și izolarea internațională a Republicii Moldova. Rezoluția vine drept urmare a îngrijorării față de restrângerea libertăților democratice și consolidarea guvernării autoritare, dar și indignarea față de acțiunile antipopulare, antidemocratice și discriminatorii ale guvernării, transmite IPN.

„Guvernarea incompetentă, iresponsabilă și coruptă a compromis reformele și parcursul european al ţării, fiind direct responsabilă de nerealizarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistența Macrofinanciară și punând în pericol existența Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Guvernarea este responsabilă pentru falimentarea reformei justiţiei, care a culminat cu anularea alegerilor în municipiul Chişinău, în ciuda sprijinului generos oferit de partenerii occidentali pentru ca justiția să devină o putere independentă și responsabilă”, se arată în documentul votat de protestatari.

Participanții la protest solicită organizarea unor alegeri libere și corecte, în baza sistemului de vot proporțional, care, potrivit lor, în condițiile actuale ale Republicii Moldova oferă un grad sporit de reprezentativitate. Validarea rezultatelor alegerilor la funcția de primar general al municipiului Chișinău, din 3 iunie anul curent, „anulate abuziv și arbitrar de o justiție obedientă politic”, dar și anularea imediată a amnistiei capitalului și a legii privind recuperarea de către cetățeni a miliardelor furate – sunt alte solicitări ale protestatarilor. De asemenea, ei cer oprirea persecuțiilor politice la adresa opoziției democratice, stoparea intimidării cetățenilor pe criterii de convingeri politice.

„Derapajele antidemocratice ale regimului de la Chişinău, lipsa progreselor în investigarea furtului miliardului, nefuncționalitatea justiției, adoptarea netransparentă a pachetului de legi referitor la amnistia capitalului, care deschide drumul spălării banilor şi legalizării furturilor de miliarde din ultimii ani aruncă țara în izolare internațională, iar refuzul Uniunii Europene de a acorda asistență macrofinanciară și Rezoluția Parlamentului European din 5 iulie 2018 sunt exemple certe ale acestei izolări”, scrie în document.

În aceeași Rezoluție oamenii cer finalizarea investigației penale privind fraudarea sistemului bancar și tragerea la răspundere a tuturor oficialilor implicați în furtul bancar, dar și adoptarea legii Magnițki, care să alinieze Republica Moldova la standardele de integritate necesare pentru a deconecta sistemul bancar de la rețelele internaționale de crimă organizată. De asemenea, se solicită urmărirea penală de către instituțiile europene responsabile a tuturor persoanelor cu cetățenia Republicii Moldova implicate în furtul miliardului pe teritoriul țărilor UE.

Potrivit organizatorilor, Rezoluția vine ca reacție ignoranțele guvernării față de cerințele cetățenilor și ale Comitetului Mișcării de Rezistență Națională ACUM, formulate în rezoluția din 1 iulie 2018.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.