RETROSPECTIVA IPN „Economie & Business”

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 septembrie - 4 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● JOI, 1 octombrie

Datoria externă brută a țării, în creștere


La sfârșitul trimestrului doi al anului curent, datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut față de începutul anului cu 5%. Aceasta a înregistrat 7 785,38 milioane de dolari la data de 30 iunie, ceea ce constituie 66,1% raportat la Produsul Intern Brut (+4,1 puncte procentuale față de 31 decembrie 2019). Datoria externă publică şi public garantată a reprezentat 27,6% din totalul datoriei externe, însumând 2 146,98 milioane de dolari (+11,9% de la începutul anului). Principalul creditor al statului a rămas Grupului Băncii Mondiale, cu o pondere de 33,7%, urmat de Fondul Monetar Internațional cu 31,4% și Banca Europeană pentur Investiții – cu 14,4%. Cea mai mare parte a stocului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung (71,5%), care a constituit 5 565,54 milioane de dolari la 30 iunie 2020, în creștere cu 5,6% față de începutul anului. Datoria externă pe termen scurt s-a majorat cu 3,4% pe parcursul primelor două trimestre ale anului și a constituit 2 219,84 milioane de dolari la 30 iunie 2020.

Potențialul de dezvoltare al relațiilor moldo-ruse, discutat în cadrul unui forum

Republica Moldova și Federația Rusă au potențial de dezvoltare a relațiilor comerciale, economice și de business. În viitorul apropiat vor fi semnate contracte bilaterale avantajoase pentru ambele țări și vor fi lansate proiecte noi, inclusiv întru susținerea agricultorilor sau pentru favorizarea exportului. Subiectele au fost abordate în cadrul Forumului moldo-rus pentru cooperare economică, care a avut loc astăzi, 1 octombrie, în format de teleconferință. Premierul Ion Chicu a spus că Federația Rusă este un partener foarte important pentru Republica Moldova. Datorită exporturilor în Federația Rusă, prin elaborarea unor proiecte speciale de extindere a infrastructurii și inovației, Republica Moldova ameliorează climatul de afaceri, iar zonele economice libere și parcurile industriale sunt foarte atractive pentru ambele țări și permit dezvoltarea economiei. „Cu eforturi comune, ținând cont de potențialul colaborării în agricultură, turism, industrie, ambele țări dispun de perspective foarte bune pentru a dezvolta colaborarea și pentru a restabili relațiile economice și comerciale”, a spus prim-ministrul.

● VINERI, 2 octombrie

„Moldovagaz” a început înmagazinarea gazelor naturale în Ucraina


„Moldovagaz” a început înmagazinarea gazelor naturale în Ucraina prin intermediul tronsonului transbalcanic. Zilnic, se vor transporta de la 1,5 până la 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stocarea acestora în depozitele subterane, pentru a fi consumate în perioadă rece a anului. Serviciului relații publice al „Moldovagaz”, per total, în lunile octombrie și noiembrie se preconizează să fie stocate circa 100 de milioane de metri cubi de gaze. În funcție de necesitate, carburantul o să fie furnizat consumatorilor „Moldovagaz” în perioada decembrie 2020-februarie 2021. Contactat de IPN, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a explicat avantajele înmagazinării gazului prin faptul că acesta poate fi procurat vara, când el este mai ieftin. Vara consumul de gaze scade, respectiv, scade și prețul. Gazul poate fi procurat cât e ieftin, stocat în depozitele din Ucraina și consumat iarna, când prețurile cresc. În acest caz, trebuie de analizat în ce măsură prețul final (compus din prețul de procurare a gazului, plus costurile de stocare în Ucraina și cele de transportare în Moldova), este mai avantajos decât prețul gazelor procurate iarna, la preț de piață.

● SÂMBĂTĂ, 3 octombrie

Ziua Naționala a Vinului este sărbătorită diferit ca în anii precedenți


În Republica Moldova are loc Ziua Națională a Vinului. Evenimentul se află la cea de-a 19-a ediție, iar ceremonia de inaugurare s-a desfășurat la Vinăria Rădăcini Wines. Formatul sărbătorii din acest an este diferit de cei precedenți, având loc doar transmisiuni online. Prezenți la eveniment au fost reprezentanți ai Guvernului și corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, care au felicitat viticultorii țării pentru rezultatul muncii acestora. „Acei care știu viticultură și vinificație știu că nu este vorba de un an, ci este rezultatul muncii de mulți, mulți ani, de la plantarea viței de vie, îngrijirea ei, investițiile pe care le recuperează și până la cucerirea piețelor”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu. În numele Guvernului, premierul a adus mulțumiri pentru faptul că, în aceste momente complicate pentru țară și lumea întreagă, viticultorii și vinificatorii au curajul de a munci, de a se trezi cu noaptea în cap pentru a merge fie la podgorii, fie la întreprinderile vinicole, chiar dacă toamna nu tot timpul pot să-și vândă produsul, pentru că investesc în tehnologii și producere vinicolă, fără certitudinea că-și vor putea vinde vinul.

Împrumut pentru îmbunătățirea eficienței sistemului centralizat de termificare

Ministerul Finanțelor și Banca Mondială, Oficiul din Republica Moldova, au semnat Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. Costul total al proiectului constituie 92 de milioane euro și are drept scop continuarea eforturilor de modernizare a infrastructurii termoenergetice a societății Termoelectrica, începute în cadrul Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizat cu energie termică din 2015. În cadrul Proiectului urmează să fie optimizată platforma de generare a energiei termice și electrice prin modernizarea generării Centralei electrice cu termoficare (CET) Sursa 1, majorarea eficienței procesului de cogenerare, dezvoltarea și instalarea unui sistem informațional de management pentru Termoelectrica SA , precum și dezvoltarea și instalarea unui sistem de simulare hidraulică modern și interactiv. O altă componentă a acestui proiect prevede investiții în eficiență energetică în clădirile publice și rezidențiale selectate, inclusiv investițiile pilot de trecere la distribuția pe orizontală și reabilitare termică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE