Retrospectiva evenimentelor electorale din 25 septembrie 2019

Dorin Chirtoacă solicită excluderea din campanie a lui Ion Ceban

Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal la funcția de primar general al municipiului Chișinău, a depus o sesizare la Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău, cerând excluderea din cursa electorală a candidatului Partidului Socialiștilor, Ion Ceban.

Potrivit sesizării, Ion Ceban ar fi folosit resurse administrative, închiriind pe toată perioada campaniei sala panoramică de la ultimul etaj al Muzeului Orașului Chișinău, cunoscut și ca Turnul de Apă, instituție care se află în subordinea Direcției Cultură a Primăriei Chișinău. Dorin Chirtoacă susține că astfel a fost limitat accesul vizitatorilor la muzeu. La fel, sunt defavorizați alți concurenți electorali. Liderul PL precizează că, potrivit legii, concurenții electorali nu pot folosi în timpul campaniei mijloacele și bunurile publice.

La fel, Dorin Chirtoacă pune la îndoială transparența resurselor financiare utilizate de către Ion Ceban în campania electorală, motivând că ultimul apare frecvent pe rețelele de socializare, pe panouri publicitare, la evenimente ale Primăriei municipiului Chișinău și clipuri publicitare, acțiuni care necesită resurse financiare enorme pentru a fi realizate.

***********

Dumitru Țîra s-a lansat în campania electorală: „Zâmbește, e gratis. Votează, e important!”

Dumitru Țîra, candidatul Partidului Popular European la șefia capitalei, s-a lansat în campania electorală cu sloganul: „Zâmbește, e gratis. Votează, e important!”. Potrivit candidatului, principala sa preocupare, dacă devine primar, vor fi oamenii, pentru că ei sunt „cea mai mare valoare a municipiului Chișinău și a întregii țări”. „Orașul Chișinău este despre oameni, despre oamenii pe care nu-i ascultă nimeni, oameni frumoși, diferiți, deosebiți, care sunt tot timpul ignorați. Trebuie să construim un oraș frumos, un oraș de care să ne mândrim, de care să ne bucurăm” a declarat candidatul.

Dacă devine primar, Dumitru Țîra promite că birocrația și corupția vor fi „concediate și sancționate”. Profesioniștii vor fi încurajați, iar cei care fură vor fi concediați și trași la răspundere. „N-o să vă mint spunându-vă cum o să construiesc eu drumuri sau apeducte. Eu nu sunt nici drumar, nici inginer. Eu am studiat jurisprudență și economie. Eu știu că drumurile trebuie să fie calitative, drumul trebuie să fie durabil, cu trotuare, piste pentru bicicliști, marcaj reflectorizant și iluminat în zone de risc pentru pietoni. Și mai știu că cel care construiește trebuie să garanteze pe banii lui lucrarea pe care o face”, a spus candidatul.

Dumitru Țîra spune că 20 octombrie este ziua în care chișinăuienii vor decide în ce fel de oraș vor trăi: „În orașul promisiunilor electorale sparte sau în unul unde ideea și inițiativa fiecăruia va conta”. Dumitru Țîra își dorește concepte de stil pentru străzi și cartiere, parcuri îngrijite și locuri de agrement,i ar suburbiile trebuie să fie printre principalele priorități ale orașului.

„Zâmbetul trebuie să fie starea firească a orașului”, a mai spus Dumitru Țîra.

***********


Ion Ceban vrea să construiască o șosea de centură de peste 62 de kilometri

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, își propune edificarea unei șosele de centură cu o lungime de peste 62 de kilometri. Aceasta urmează să treacă prin 13 localități din suburbia capitalei.

Într-o conferință de presă, Ion Ceban a declarat că lipsa unei șosele de centură generează pierderi și de timp, și de combustibil, poluează aerul, creează ambuteiaje. În opinia sa, existența unei centuri ar contribui și asupra creșterilor economice, dar și a creșterii confortului cetățenilor.
 
Candidatul estimează un buget de 200 de milioane de dolari pentru proiect – bani publici, dar și fonduri externe. „Pentru studiul de fezabilitate, dar și finalizarea proiectării este nevoie de un an și jumătate. Varianta optimistă de implementare a proiectului este de la trei la cinci ani, iar cea pesimistă de la – cinci la șapte”, a spus Ion Ceban.

„Noi venim în Primărie pe fiecare domeniu cu o viziune foarte clară”, a subliniat candidatul.

***********

Avocatul Ilie Rotaru și-a prezentat programul electoral pentru circumscripția nr. 50

Avocatul Ilie Rotaru, candidat independent în circumscripția nr. 50 la vest de Republica Moldova, și-a prezentat programul electoral. Dacă va ajunge deputat, candidatul își asumă să facă tot ce prevede legea pentru a obține intentarea unui dosar penal împotriva lui Vladimir Plahotniuc și a lui Vladimir Voronin, precum și a complicilor lor. Aceștia ar urma să fie cercetați  „pentru crearea și conducerea unei organizații criminale”.

Ilie Rotaru optează pentru constituirea unei comisii parlamentare pentru a ancheta activitatea din ultimii 10-15 a procurorilor și judecătorilor pe faptul fabricării în masă a dosarelor penale cu emiterea sentințelor la comandă. Avocatul spune că se va pronunța pentru lichidarea Consiliului Superior al Procurorilor și va face tot posibilul pentru reorganizarea Centrului Național Anticorupție în Departamentul de Anchete Penale pe lângă MAI.

Ilie Rotaru va lucra pentru adoptarea unei legi care va permite Guvernului, la propunerea ministerelor, să fondeze întreprinderi de stat. De asemenea, va cere instituirea Ministerului Industriei și Organizării Comerțului, dar și restabilirea întreprinderilor industriale care au existat în Moldova încă în 1990. Un alt angajament este să facă tot posibilul pentru adoptarea unei legi în baza cărora cetățenii care activează sau au activat peste hotare să poată contracta credite fără dobândă pentru planurile de afaceri pe care vor să le dezvolte. De asemenea, vrea să introducă impozitarea progresivă și diferențiată a veniturilor peroanelor fizice și juridice și a proprietăților acestuia.

***********

Vladimir Cebotari: Chișinăul va fi un oraș sigur și bine amenajat

Vladimir Cebotari, candidatul Partidului Democrat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, promite „fapte bune pentru Chișinău” după exemplul celor realizate la nivel național când la guvernare s-a aflat PDM. În cadrul acțiunii de lansare în campania electorală, candidatul a declarat că dezastrul din Chișinău poate fi înlăturat doar de o echipa onestă și dedicată pe care o va aduce la Primăria capitalei după 20 octombrie, transmite IPN.

„Cetățenii trebuie să aibă primii confort, apoi cei care îi servesc pe cetățeni”, a declarat Vladimir Cebotari. Candidatul promite o Primărie depolitizată, mai puțin birocratizată, transparentă și receptivă la problemele oamenilor. „Sub o administrație responsabilă și dedicată, Chișinăul va fi un oraș sigur și bine amenajat. Fiecare locuitor se va simți important şi implicat în procesul de administrare”, a spus Vladimir Cebotari.

Candidatul își propune să construiască un Chișinău curat, cu drumuri bune și iluminate, cu infrastructura rutieră modernă, piste de bicicliști, transport public accesibil pentru toți, locuri în grădinițe pentru toți copiii, curți amenajate, o infrastructură rutieră bine organizată0 și trafic rutier fluid.

Prezent la acțiune, liderul PDM, Pavel Filip, a spus că „Chișinăul are nevoie astăzi de un nou început, de o regândire a proceselor, de o altfel de abordare”. „Chișinăul are nevoie de un om care știe cum și unde să acționeze”.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.