Republica Moldova va achiziționa gaze pe platforma comună a Uniunii Europene

Republica Moldova va putea achiziționa gaze pe platforma unică a Uniunii Europene creată printr-o decizie a Consiliului European, transmite IPN.

La 25 martie, Consiliul European a anunțat noi măsuri pentru diminuarea dependenței europene de energia rusă, inclusiv o platformă comună de achiziție care va fi deschisă și țărilor din Balcanii de Vest, precum și celor trei Parteneri estici asociați: Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

Liderii UE au convenit că statele membre vor lucra împreună pentru achiziționarea comună voluntară de gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen. „Ne vom uni forțele, ne vom pune în comun cererea și ne vom folosi puterea de negociere colectivă atunci când cumpărăm gaz”, a scris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Autoritățile Republicii Moldova au salutat decizia Concluziile Consiliului European în Declarația finală a căruia este inclus angajamentul statelor membre de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen.

„Odată constituită, noua platformă va fi disponibilă atât statelor din Balcanii de Vest, cât și celor trei țări asociate cu Uniunea Europeană, inclusiv Republicii Moldova. Este o realizare importantă pentru țara noastră și care va facilita în viitor achizițiile de gaze naturale. Totodată, Moldova va continua eforturile de sporire a rezilienței în sectorul energetic, cu accent pe diversificarea surselor de energie și sporire a eficienței energetice”, se spune într-un comunicat al autorităților moldovene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.