Renato Usatîi afirmă că deține raportul Kroll 2 integral

Președintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, afirmă că deține varianta integrală a Raportului Kroll 2, inclusiv partea a doua și a treia. Politicianul, care a prezentat într-o conferință de presă un act despre care pretinde că e o copie a raportului Kroll, susține că în acesta se regăsește și numele lui Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, transmite IPN.

Renato Usatîi a declarat că „atât timp cât Vlad Plahotniuc a fost în țară, nu era real accesul la raport. Un obstacol era faptul că acesta că nu era tradus în limba de stat, pentru că din toți care au avut acces la raport, doar două-trei persoane cunosc engleza”. Potrivit lui Renato Usatîi, „Vlad Plahotniuc a dat ordin ca raportul să nu fie tradus”.

Întrebat de unde are raportul, politicianul a declarat că, în cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu oamenii, cineva i-a oferit și un stick pe care se conținea acesta. Cât ține de autenticitatea raportului, Renato Usatîi a spus că „la sfârșitul raportului este linkul la compania Kroll, la site”. Fostul primar de Bălți afirmă că a aflat că partea a treia din Kroll nu este ultima și că vor urma și altele.

Întrebat ce nume mai apar în raport, acesta a spus că „sunt multe nume necunoscute pentru el. Din cele cunoscute, sunt Plahotniuc, Filat, Șor, Iaralov. Restul ar fi directori de companii”. Politicianul a mai declarat că numele Greceanîi nu se regăsește. Beneficiarul furtului din trei bănci sunt companiile legate direct sau indirect cu Plahotniuc”.

Solicitat de IPN, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, a declarat că i-a propus foarte respectuos lui Renato Usatîi să prezinte la Comisie informațiile pe care le deține. „Dânsul, dacă ar fi vrut într-adevăr să ajute sincer la deconspirarea acestui jaf, dacă ar fi avut scopuri nobile, eu cred că trebuia să facă acest lucru – să depună raportul ori ce are el”, a declarat deputatul.

Potrivit lui Alexandru Slusari, „Renato Usatîi a ales să facă show, probabil urmărind scopuri politice”.