Rectificările la buget au fost votate. Opoziția: Modificări electorale

Parlamentul a adoptat în lectură finală, cu votul a 59 de deputați, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020. În urma dezbaterii în prima lectură, parlamentarii au înaintat peste 40 de amendamente care au obținut avizele Guvernului, însă în mare parte, cele propuse de opoziție, nu au fost acceptate. În consecință, au urmat critici dure în adresa guvernării, opoziția menționând că rectficările sunt „pur electorale”, transmite IPN.

Tot în ședința de astăzi, legislativul a adoptat modificări la Legea fondurilor Asigurării obligatorii de asistență medicală și la Bugetul asigurărilor sociale.

Într-un birefing de presă, deputații din grupul Pro Moldova s-au declarat indignați că amendamentele lor nu au fost susținute. Mai exact, este vorba despre respingerea de dublare neîntârziată a salariilor pentru medici și lucrători medicali, chiar și în pofida faptului că bani în buget au fost identificați în acest sens.

„Există surse nevalorificate într-un domeniu care trebuie să fie prioritar într-un an pandemic. Amendamentul Pro Moldova a fost respins cu votul PSRM și PDM, chiar dacă comisia de profil l-a acceptat. În loc să direcționeze banii pentru inițiative necesare, sunt alocați bani pentru proiecte electorale și orgoliile șefului alianței de guvernare și a guvernului”, a declarat liderul Pro Moldova, Andrian Candu.

Și deputații din fracțiunea ACUM, Platforma au catalogat modificările ca fiind electorale. Potrivit lor, amendamentele legate de dezvoltarea comunitară, propuneri care necesită acoperire financiară fie și minimă, nici nu au fost supuse votului pe motiv că nu există avizul pozitiv al Guvernului. Aceștia mai spus că „toate alocările financiare destinate localităților din țară au fost direcționate exclusiv spre localitățile guvernate de primari din majoritatea parlamentară, ceea ce este absolut inechitabil și constituie un abuz”.

„Ceea ce ne doare enorm de mult este faptul că aceste modificări la buget sunt de fapt pur electorale. Președintele Comisiei, domnul Golovatiuc, nu a făcut altceva decât și-a promovat doar amendamentele Partidului Socialiștilor și ale celor care sunt de fapt o anexă a socialiștilor, ale democraților domnului Filip”, a delcarat Maria Ciobanu, deputată în fracțiunea ACUM, Platforma DA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.