Reacții la solicitarea CEC de a anula înregistrarea concurentului electoral Marina Tauber

Primarul general al municipiului Chișinău a criticat decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a cere anularea înregistrării candidatei partidului „Șor” în cursa pentru alegerile primarului municipiului Bălți. „Decizia de ieri luată de CEC este un exces de putere, după părerea mea. Transmit guvernării că toate aceste decizii creează în continuare precedente și nimeni nu este veșnic instaurat în fotoliile moi”, a menționat Ion Ceban într-o postare pe Facebook, citat de IPN.

Edilul a specificat că luarea sa de poziție nu reprezintă un act de sprijin oferit candidatului partidului „Șor”, ci un semnal de alarmă cu privire la metode departe de a fi democratice, folosite de guvernare. „În calitate de vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), declar că este un pericol pentru fiecare demnitar, primar, candidat, pentru fiecare cetățean care dorește să treacă pragul societății sau să-și expună o altă viziune”, a specificat Ion Ceban.

„Cum sunt astăzi hărțuiți primarii și se recurge la diverse metode, nu a fost niciodată așa ceva”, a menționat primarului de Chișinău. El a făcut un apel către guvernare. „Stimați guvernanți, democrația și libertatea nu sunt despre faptul dacă ne place sau nu un partid, o persoană sau o situație. Nu aruncați oamenii după bunul vostru plac, încălcând flagrant legile, despre asta vă spun și organismele internaționale. Vorba ceea: Dă-i omului putere...”, a menționat Ion Ceban.

Pe de altă parte, expertul Valeriu Pașa și-a exprimat într-un comentariu pe aceeași rețea de socializare dezamăgirea cu privire la capacitatea redusă a instituțiilor abilitate de a constata încâlcirile comise de candidații electorali. „Azi am un gust amar pentru un singur fapt – pentru capacitatea extrem de redusă a instituțiilor de stat (nu mă refer la CEC, ci la poliție și SIS) să documenteze ilegalitățile în campaniile electorale. E și de înțeles – până acum jobul lor era să acopere finanțarea ilegală, să nu o observe. Este jenant că la toate milioanele băgate „mimo kassy” în alegerile din Bălți s-a reușit confirmarea a doar 150 de mii de lei”, a menționat Valeriu Pașa.

Ieri, Comisia Electorală Centrală a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidului Politic Șor, la funcția de primar al municipiului Bălți. CEC a constatat folosirea de către candidat a fondurilor financiare și materiale nedeclarate la alegerile locale noi în circumscripția electorală municipală Bălți, de cel puțin 34 260 de lei, iar în consecință, depășirea maximă a plafonului stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.