Reacții la semnarea contractului cu Gazprom

După anunțul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale că „Moldova a ajuns la un acord cu Gazprom la Sankt Petersburg”, mai mulți politicieni și experți au reacționat pe paginile lor de pe Facebook, exprimându-și nedumerirea cu privire la faptul că șeful delegației moldovenești la negocieri nu a comunicat prețul prevăzut în contractul încheiat pe o perioadă de 5 ani, atenționând asupra lipsei de transparență din partea guvernării, transmite IPN.

„Avem Contract pe gaz. Prețul va fi anunțat peste 5 ani, ca să nu afecteze negocierile pentru viitorul contract”... Cam asta pare să fie poziția guvernării „transparente”, a scris fostul premier, Ion Chicu.

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari a scris că „după euforia de ieri, azi în presa rusă a început să apară diferită informația despre contractul între Moldovagaz și Gazprom. Dacă ieri la noi se vehicula informația despre prețul pentru iarnă de 280 de dolari, văd că în mass-media rusă se vorbește de 550-600 de dolari. Cred că este necesar să cerem publicarea contractului cu Gazprom. Să înțelegem raționamentul semnării acestuia tocmai pe 5 ani în condițiile existenței gazoductului Iași-Chișinău”.

Alexandru Slusari  spune că se cer răspunsuri la mai multe întrebări: Care este formula exactă de preț?; Dacă nu există cumva obligațiunea Moldovagaz să procure anual anumit volum cu riscul sancționării în cazul în care gazul nu a fost cumpărat?; Dacă Moldovagaz este flexibilă în comandarea volumelor de gaze pentru fiecare lună?; Dacă nu există ceva restricții pentru depozitarea anumitor cantități de gaze în rezervoare în Ucraina sau pentru construirea propriilor rezervoare? și altele.

La rândul său, expertul în politică externă Dionis Cenușa propune să așteptăm detaliile formulei de preț în contractul semnat. „Este evident o noutate bună pentru țară, deoarece a fost evitată o debandadă cu consecințe nefaste greu de estimat. Câteva lucruri merită atenție. Atât guvernarea de la Chișinău, cât și Rusia, au evitat scenariile negative ce ar fi putut fi provocate de stoparea livrărilor de gaze. Ministrul Spînu a declarat că formula prețului este cea propusă de către partea moldovenească. Totuși, conform presei rusești, formula prețului ar putea constitui, în mod proporțional, prețul la petrol și gaze naturale din ultimele 9 luni. De asemenea, prețul urmează să fie revizuit trimestrial. Adică, dacă se adeverește că aceasta este formula, atunci prețul pentru gazele cumpărate de Moldova nu poate fi cel potrivit formulei vechi (legată doar de prețul la petrol)”, notează expertul.

Dionis Cenușa subliniază că motivația din spatele deciziei Rusiei de a semna acordul este evidentă. „Pe de o parte, Chișinăul a acceptat să plătească datoriile în rate (recunoașterea datoriilor era principială pentru partea rusă), iar formula prețului (dacă e cea descrisă mai sus) nu este deloc rea pentru partea rusă. Pe de altă parte, la Moldovagaz va fi audit. Totodată, aceeași formulă de preț nu este fatală pentru Moldova, deoarece nu e vorba de prețul de pe piața gazelor (care chiar și înainte de criza prețurilor era ridicat), ci despre un mix. Un alt motiv serios este lipsa oricărei intenții de a dăuna intereselor sale în regiunea transnistreană, care ar fi intrat în pană energetică cu repercusiuni grave și ramificații”, notează  Cenușa.

Aseară, 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a scris pe pagina sa de Facebook că la Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare. În baza înțelegerii, urmează să fie prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie. În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.