Reacții în urma publicării rezultatelor alegerilor locale noi de duminică

După anunțarea rezultatelor alegerilor locale noi de duminică, au apărut mai multe reacții ale unor observatori politici. Cu referire la rezultatele alegerilor din municipiul Bălți, fostul prim-ministru Ion Sturza a scris că Marina Tauber este „cap de afiș” în toate schemele de jaf ale „fugarului de la Ierusalim”. În opinia sa, Marina Tauber trebuie să facă pușcărie împreună cu șeful partidului, Ilan Șor. „Iar „partidul” va fi pus în afara legii ca grup infracțional de crimă organizată”, a scris Ion Sturza pe pagina sa de pe o rețea de socializare, citat de IPN.

„Avem o problemă. Ignorăm cu desăvârșire autoritățile publice locale. Nu consolidăm echipele locale, nu dialogăm cu cei de la „firul ierbii””, a menționat Ion Sturza. În aceste zone sunt concentrați o treime din locuitorii țării, care trebuie păstoriți în egală măsură de autoritățile centrale. „Autoritățile publice locale sunt în prima linie de interacțiune cu cetățenii. Ei amortizează sau amplifică foarte multe probleme. Majoritatea oamenilor nu fac mare diferență cine și ce. Guvernul central trebuie să fie conștient de acest lucru și să susțină dezvoltarea locală prin toate mijloacele. Norocul nostru este că avem o asociație a aleșilor locali, care este loială și gata de conlucrare. Dar dansul se dansează în doi”, a comentat fostul premier.

Pe de altă parte, expertul Dionis Cenușă a scris pe o rețea de socializare că PAS are de învățat câteva lecții din alegerile locale noi de duminică. „Diaspora nu te poate salva la fiecare pas. Împotriva unui populism va exista mereu un populism mai deocheat. Prețurile și inflația mușcă din popularitatea de acasă, chiar dacă în exterior predomină idealizare. Preluarea puterii la nivel central nu trebuie să distragă atenția de la situația locală. Și nicio popularitate politică nu e veșnică, iar fundamentele se clădesc acasă, nu la Bruxelles, Paris sau Berlin”, a scris Dionis Cenușă.

„Poate aceste rezultate le vor arată celor de la PAS că comunicarea cu autonomia găgăuză contează și că oamenii care au rămas în țară vor rezultate, nu justificări cu învinuirea guvernărilor precedente sau a proceselor externe incontrolabile. Toată puterea politică centrală este în mâinile PAS/Sandu, de aceea, varii justificări arată slăbiciune, incompetență sau lipsă de gândire strategică”, a arătat Dionis Cenușă.

În cele 15 circumscripții în care duminică au avut loc alegeri locale noi, candidații PAS au învins din primul tur în 5 localități. În alte două localități s-au clasat pe primul loc, dar pentru că au obținut mai puțin de jumătate din voturilor votanților, se vor duela în turul al doilea cu al doilea cel mai bine clasat candidat.

Câte un mandat de primar au obținut din primul tur candidatul din partea partidului „Șor”, în satul Ișcalău, raionul Fălești – Alexandru Boiciuc; candidatul Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – în satul Ștefășnești, raionul Ștefan Vodă, Ruslan Bujorean și, candidatul Partidului Democrat din Moldova – în satul Negurenii Vechi, raionul Ungheni, Galina Uscatu.

În municipiul Bălți în turul al doilea se vor confrunta candidata din partea partidului „Șor”, Marina Tauber, și candidatul independent Nicolai Grigorișin.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.