Reacția AGEPI referitor la noua Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe

După criticile aduse de către Asociația Națională „Copyright” și Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți, directorul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Eugeniu Rusu, a venit cu mai multe precizări cu privire la nouă Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe. Potrivit lui, noile prevederi vin cu un șir de îmbunătățiri, iar procedura de consultare a fost respectată, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, directorul AGEPI a declarat că legea în vigoare a fost aprobată încă în 2010, iar noul proiect vine cu ajustări care se impun situației actuale. De asemenea, proiectul vine cu precizări și cu privire la remunerațiile compensatorii. „Se stabilește un procent fix, având în vedere că în legea în vigoare se stabilește cel puțin 3%. Se vine cu o previzibilitate atât pentru organizațiile de gestiune colectivă, cât și pentru agenții economici în vederea stabilirii cheltuielilor pe care urmează să le aibă”, explică Eugeniu Rusu.

De asemenea, proiectul vine să asigure mai multă transparență și control în ceea ce ține de colectarea taxelor pentru drepturile de autor, astfel încât mai mulți bani să ajungă anume la autori. „Eu am avut o ședință cu ministrul culturii, cu toate uniunile de creație – a scriitorilor, a pictorilor, a cineaștilor și ei s-au arătat mulțumiți de acest proiect de lege”, a precizat directorul AGEPI.

Asociația Națională „Copyright” și Asociația Națională a Producătorilor de Fonograme și Interpreți (ANPFI) au adresat o scrisoare deschisă conducerii țării în care atenționează că proiectul Legii drepturilor de autor este în incompatibilitate absolută cu statutul Moldovei de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Reprezentanții celor două asociații, în numele a peste 650 de artiști, compozitori, interpreți și alte categorii de membri titulari, afirmă că Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală  (AGEPI) acționează împotriva titularilor de drepturi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.