Războiul ruso-ucrainean: cronica IPN de ieri până azi, 26 martie

Ucrainenii, recunoscători pentru găzduirea copiilor lor în Moldova

Copiii scăpați de războiul din Ucraina se bucură în Moldova de excursii gratuite la muzee, grădina zoologică și în orice posibil mod sunt distrași de la amintirile cu caracter negativ. Ziarul regional Dumskaia din Odesa scrie despre Centrul orășenesc Chișinău al tânărului naturalist care derulează activități dedicate copiilor refugiați din Ucraina, deja 85 la număr, originari din Odesa, Nikolaev și Herson. Evenimentele din Centru au loc în fiecare zi de la nouă dimineața până la unu după-amiază.

Programul copiilor nu se limitează la activități fizice și creative. Ei au avut excursii la grădina zoologică, Parlamentul Republicii Moldova, muzee, teatrul de păpuși, concerte simfonice și alergări de orientare în parcul local. Pe lista de așteptare e teatrul folcloric, o excursie la piscină și hipodrom, la școala de călărie.

Chinezii preocupați de propriile interese în confruntarea altor părți

Gigantul petrolier chinez Sinopec suspendă discuțiile cu SIBUR-ul rusesc pe marginea investiției de 500 de milioane de dolari într-o fabrică de prelucrare a petrolului și gazelor în estul Rusiei. Se afirmă că Sinopec a luat o pauză după ce acționarul minoritar și membrul consiliului de administrație al SIBUR, Gennady Timchenko, a fost supus sancțiunilor occidentale.

Reuters scrie că autoritățile chineze presupun că întreprinderile locale ar putea să se confrunte cu sancțiuni și le îndeamnă să fie prudente în ceea ce privește investițiile în Rusia. SIBUR a negat informațiile Reuters. Partea rusă a subliniat, de asemenea, că nu prevede alte investiții decât proiectul unui complex de lângă Amur, deja în derulare.

Morți și răniți în războiul numit „operațiune specială”

În cadrul „operațiunii militare speciale” din Ucraina au fost uciși 1.351 de militari, 3.825 au fost răniți, a declarat Serghei Rudskoi, prim-adjunct al șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Potrivit acestuia, prima etapă a operațiunii militare s-a încheiat, potențialul de luptă al armatei ucrainene a fost redus, iar acum forțele armate ruse se vor concentra pe „eliberarea Donbasului”.

Este a doua oară când comandamentul militar rus dă publicității cifre privind pierderile în războiului rus Ucraina. Prima dată, pe 2 martie, reprezentantul Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că 498 de militari au fost uciși și 1.597 au fost răniți în timpul operațiunii.

Partea ucraineană operează cu date de 4-5 ori mai mari privind pierderile umane ale Federației Ruse.

Washingtonul nu crede în „hulubii păcii” de la Kremlin

Statele Unite și aliații săi NATO prevăd un posibil atac rusesc asupra uneia dintre țările Alianței, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

„Și președintele a arătat cât se poate de clar că este absolut hotărât să răspundă decisiv, alături de ceilalți membri ai alianței noastre, dacă Rusia atacă NATO”, a adăugat el. Sullivan a mai spus că SUA și aliații săi ar putea lua în continuare noi măsuri împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina. „Desigur, mai există măsuri pentru strângerea șurubului pe sancțiuni și le vom include constant”, a spus el.

Erdogan n-a înțeles

După ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ucraina și Rusia sunt aproape de un consens în ceea ce privește patru din cele șase puncte ale procesului de negocieri, ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba a negat această afirmație.

Erdogan a menționat că Ucraina a renunțat la ideea aderării la NATO, acceptă limba rusă ca limbă oficială, admite anumite cedări în privința dezarmării și a demonstrat o abordare pozitivă pentru securitatea colectivă.

În replică, ministrul de externe ucrainean a subliniat că nu există un consens cu privire la punctele menționate. „Nu există un consens cu Rusia asupra celor patru puncte menționate de președintele Turciei. În special, singura limbă de stat din Ucraina este și va fi ucraineana. Și, în general, clasificarea subiectelor cheie ale negocierilor în patru sau un alt număr de puncte este incorectă. În subgrupuri de delegații se discută în același timp multe probleme diferite", a spus Kuleba. Șeful externelor ucrainene a remarcat că delegația ucraineană se menține pe poziții și nu renunță la cererile sale: încetarea focului, garanții de securitate și integritatea teritorială a Ucrainei.

Rusia, cu mii de dosare penale în Europa

Zece țări europene au demarat anchete separate vizând crimele de război comise de armata rusă împotriva Ucrainei. Acest lucru a fost anunțat de procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. „10 țări au început deja propriile investigații asupra războiului din Ucraina! - Lituania, Polonia, Slovacia, Estonia, Germania, Suedia, Letonia, Norvegia și Franța. Coaliția globală a justiției este în creștere”, a scris procurorul general pe rețele. Anterior, Venediktova a raportat că, în data de 12 martie, Procuratura Generală investighează 1.717 de proceduri penale privind crimele de război ale Federației Ruse în Ucraina.

Pe 16 martie, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a cerut Rusiei să înceteze imediat toate activitățile militare din Ucraina și să oprească orice grupare armată militară sau neregulată aflată sub controlul sau influența sa. Instanța a mai statuat că ambele părți trebuie să se abțină de la orice acțiuni care ar putea agrava sau prelungi disputa și complica examinarea ulterioară a cazului. Pe 17 martie, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu va respecta prescripțiile instanței ONU.

„Acesta nu este războiul Ucrainei

Secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a comentat pe Facebook declarațiile ministrului de externe al Ungariei, Peter Szijjarto. Pe 25 martie, Szijjarto, răspunzând la un apel al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky către premierul ungar Viktor Orban, a confirmat că Ungaria nu va permite livrarea de arme către Ucraina prin teritoriul său și nici nu va renunța la petrolul și gazele rusești.

„Aceste produse ar putea deveni o țintă militară și nu vrem să riscăm viața și siguranța poporului maghiar”, a spus ministrul de externe ungar. Formula i-a permis lui Nikolenko să spună că aceasta este o teză rusească. „Sperăm că Ungaria, ca stat vecin, își va reconsidera poziția de dragul păcii comune în Europa. Acum vorbim nu numai despre interesele și securitatea poporului ucrainean, ci și despre principiile fundamentale pe care Europa, inclusiv societatea maghiară, se bazează. Acesta nu este războiul Ucrainei. Acesta este războiul Rusiei împotriva întregii lumi democratice. A sprijini Ucraina cu o mână și a finanța cu cealaltă mașina rusă de agresiune cumpărând petrol și gaze este, de fapt, extinderea posibilității Rusiei de a ataca și a ucide”, a scris pe rețele purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

ONU ar trebui reformată

În legătură cu invazia rusă a Ucrainei, Națiunile Unite ar trebui reformate, a declarat Pavel Fischer, șeful comisiei pentru afaceri externe a senatului Republicii Cehe. „Federația Rusă încalcă toate normele dreptului internațional și încalcă Statutul ONU cu o agresiune militară împotriva Ucrainei. Este absolut necesar să se pregătească o reformă ONU, instituție concepută pentru a evita războiul în Europa. Comportamentul armatei ruse sfidează regulile obligatorii de război, iar unitățile militare comit crime de război. Consider atacurile asupra civililor inacceptabile, scandaloase și de neiertat. Atacurile asupra centralelor nucleare comise de trupele ruse trebuie să fie aduse în fața unui tribunal internațional”, a spus Fischer.

Ucraina nu va repeta experiența memorandumului de la Budapesta

Potrivit șefului Biroului Președintelui Ucrainei, Andrii Ermak, garanțiile de securitate pentru Ucraina ar trebui să fie concrete și funcționale. El a declarat că țara sa nu va mai repeta experiența Memorandumului de la Budapesta. „Membrii permanenți ai ONU ar trebui să devină garanții securității noastre. La ei s-ar adăuga Turcia, Germania, Canada, Israelul. Am primit și informații despre dorința Italiei de a se alătura acestui proces. Suntem interesați ca și vecinii noștri să se alăture”, a afirmat el în fața unui grup de jurnaliști georgieni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.