Războiul din vecinătate: cronica IPN din weekend până azi, 20 iunie

Deportarea civililor ucraineni în Rusia

De la izbucnirea luptelor la scară largă împotriva Ucrainei, Rusia a deportat ilegal 1.936.911 de ucraineni, dintre care 307.423 sunt copii, a scris presa ucraineană cu referință la Mihail Mizințev, un oficial din armata Federației Ruse. Numai alaltăieri, 29.733 de persoane, inclusiv 3.502 copii, au fost evacuate în Rusia din Ucraina și teritoriile ocupate LDNR.

Nu toți rușii vor să lupte. La fel, și ucrainenii

Serviciile britanice de informații relatează că în ultimele zile atât Rusia, cât și Ucraina au recurs la tiruri masive de artilerie în direcțiile nord, est și sud de buzunarul Severodonețk, cu o ușoară schimbare a liniei frontului.

Unitățile de luptă din ambele părți sunt angajate în lupte intense în Donbas. Se presupune că din trupele ucrainene au avut loc, probabil, dezertări în ultimele săptămâni, dar trupele rusești sunt demoralizate într-o măsură deosebit de mare. Întregi unități refuză să se supună ordinelor. Autoritățile ruse încearcă să facă presiuni juridice asupra dizidenților, dar sunt împiedicate de statutul oficial de „operație militară specială” al invaziei.

Institutul American de studiere a Războiului (ISW) raportează că, pe 18 iunie, armata rusă a făcut puține progrese în vecinătatea Severodonețk, dar s-a concentrat, în principal, pe alte zone.

Este posibil ca forțele ruse să se confrunte cu pierderi în creștere, degradare militară și de echipamente care vor face dificilă încercarea de a relua ofensiva pe alte poziții critice, pe măsură ce lupta prelungită pentru Severodonețk continuă. Analiștii cred că trupele ruse vor putea, probabil, să captureze orașul Severodoneţk în următoarele săptămâni, dar cu prețul concentrării majorității forțelor disponibile în această zonă mică.

Alte operațiuni rusești în estul Ucrainei, cum ar fi încercările de a ocupa Slaviansk și de a avansa la est de Bahmut, au înregistrat puține progrese în ultimele două săptămâni.

Rusia pregătește o ofensivă de amploare în Donbass, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk, Serghei Gaidai: „Așteptăm ofensive mari în regiunea Lugansk în zilele următoare. Rușii și-au aruncat toate rezervele. în direcțiile Severodoneţk și Bahmut. Ei încearcă să instituie controlul deplin asupra centrului regional."

Din Londra se vede un război lung

Premierul britanic Boris Johnson, într-un articol pentru The Sunday Times, a îndemnat partenerii care sprijină Ucraina să se pregătească pentru un război lung. În opinia sa, susținătorii Ucrainei trebuie să-și mențină ținuta pentru a-i oferi „reziliență strategică care îi va permite să supraviețuiască și, în cele din urmă, să câștige”.

Premierul Olandei Mark Rutte a spus că „Ucraina trebuie să câștige, acest lucru este foarte important. În orice caz, trebuie să facem tot posibilul pentru a aduce ucrainenii mai aproape de această victorie", scrie De Telegraaf. Rutte a mai spus că Olanda, împreună cu Germania, vor trimite obuziere blindate în Ucraina.

Comisia Europeană și-a rezervat dreptul să bată în retragere

Concluzia Comisiei Europene privind conformitatea Ucrainei cerințelor de stat candidat sugerează și decizia de a se permite UE să anuleze acest statut dacă Ucraina își încalcă obligațiile, scrie Evropeiskaia Pravda din Kiev. Asemenea prevederi n-au făcut parte până acum din deciziile Comisiei Europene privind cererile de aderare ale unui nou stat. Și acum Bruxelles-ul, ținând cont de situația specială a Ucrainei, a luat o astfel de decizie în raport cu două state candidate - Ucraina și Moldova.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut o reformă a UE pentru a facilita admiterea unor noi membri. Într-un interviu acordat agenției DPA, cancelarul a spus că nu numai țările candidate, ci însăși UE trebuie să se pregătească pentru extinderea blocului: „Pentru a face acest lucru, trebuie să-și modernizeze structurile și procesele decizionale. Nu întotdeauna este posibil să se adopte în unanimitate tot ceea ce solicită azi unanimitate”. Scholz a promis că va ridica problema la summitul UE de la Bruxelles din 23-24 iunie.

„Omulețul verde” a lucrat un coșcogea SBU

Pierderea rapidă a regiunii Herson a devenit posibilă datorită trădării unui ofițer SBU - asistentul șefului Direcției Regionale a Serviciului de Securitate Igor Sadohin: „Se crede că el a fost cel care a pus la dispoziția inamicului harta câmpurilor minate și a coordonat acțiunile aviației ruse când a însoțit convoiul  de evacuare a subdiviziunii SBU din Herson. A fost reținut în martie. Și după cercetarea lucrurilor, președintele Ucrainei l-a demis pe Serhiy Krivoruchko, șeful SBU din regiunea Herson”, au relatat surse ucrainene”.

Despre pace se vorbește, dar nu la masa de negocieri

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a declarat pentru revista Foreign Affairs că Putin va negocia dacă Ucraina va reuși să respingă trupele rusești suficient de departe. Dar pentru aceasta, Kievul are nevoie de arme „care să demonstreze că Occidentul vrea să ne ajute să câștigăm cu adevărat și nu doar să împiedice înfrângerea noastră”.

Șeful Ministerului de Externe a recunoscut că oboseala de război este în creștere în lume, de unde și apelurile la un compromis din partea Ucrainei. Factorii de decizie din statele africane, arabe și asiatice susțin Ucraina, dar o invită politicos să cedeze. Dar misiunea Ucrainei, potrivit lui Kuleba, este să reducă din forța Rusiei, pentru ca SUA și restului lumii să poată negocia serios cu o Moscova „supusă și mai constructivă”.

Ucraina ar putea relua negocierile cu Federația Rusă după ce va întreprinde o serie de contraofensive în august, a spus David Arahamia, șeful grupului de negociatori ai Kievului: „Sfârșitul lunii august. Nu vrem să dăm în surse deschise planurile, pentru că le pot vedea rușii. Dar cred că vom contraataca, în unele locuri”.

Uite, și kazahii nu mai sunt frați cu rușii

Rusia a oprit operațiunile de transportare a petrolului din Kazahstan după ce Kasîm-Jomart Tokayev a vorbit despre nerecunoașterea LDNR.

Din 16 iunie, în portul Novorossiysk, este oprit accesul navelor spre conducta petrolieră Caspică, prin care petrolul kazah era transportat către piețele occidentale, scrie Kommersant. Potrivit versiunii oficiale, 50 de obiecte explozive din cel de-al Doilea Război Mondial au fost găsite în preajma conductei petroliere Caspice, iar pentru a le neutraliza, partea rusă suspendă transportul petrolului până la sfârșitul lunii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.